Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden, eğitim ve yazım alanında biriktirdiklerinin yanında, Milli Mücadele sırasındaki cesurluğu ile bilinen kadın, kişi Halide Edib Adıvar.
Halide Edib Adıvar, yazar, öğretmen, siyasetçi, gazeteci, akademisyen ve hatta cephede onbaşı. Yaşamı boyunca pek çok unvana layık olmanın onurunu yaşadı.
Yine de hepsinden öte tüm bunlara yeten cesur kalbiydi aslında elinde olan. Özellikle bir kadın olarak ülkesinin yanında kadınlar için de bir mücadele verdi ve hep dimdik durdu. Kadının eğitilmesini ve ön planda tutulmasını çok önemsiyordu.
Pek çok eseri vardı, ama en çok Sinekli Bakkal ile anıldı. Belki de döneminin koşullarından çıkıp romanını İngilizce yazmasının etkisi büyüktü.
Halide, 11 Haziran 1884’te, İstanbul Beşiktaş’ta, Ihlamur yakınlarında, daha sonradan Mor Salkımlı Ev diye adlandıracağı evde, Fatma Berifem Hanım ve Mehmet Edib Bey’in kızları olarak dünyaya geldi.
Mehmet Edib Bey, II. Abdülhamit döneminde Ceyb-i Hümayun Kâtipliği (Padişah Hazinesi Kâtipliği), bundan başka Yanya ve Bursa Reji Müdürlüğü yapmıştı.
Annesi Fatma Hanım, Halide Edib Adıvar daha çok küçükken veremden hayatını kaybetti.
Boğaziçi’nin yeşillikleri arasında büyüdü. Babasının eğitime özen gösteriyor olması yönünden oldukça şanslıydı.
Mehmet Bey, Britanya’nın aydınlığa ve modernliğe giden yolu çoktan keşfetmiş olduğuna inanıyordu. Bu sebepten çocuklarının eğitimi için araştırmalar yaparken kriterleri bu değerlerden geçiyordu. Mehmet Bey kriterlerini karşılayan, İngilizce eğitim veren Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni tercih etmişti.
Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ne girdiğinde henüz 7 yaşındaydı. Yaşı büyütüldüğünden bu gerçek bilinmiyordu tabii. Zaten kolejde çok uzun da barınamadı. Bir seneyi tamamlamıştı ki, kolejden bir öğrencinin yetkililere gizliden sızdırdığı bilgi ile Padişah II. Abdülhamit’in iradesinde “Hristiyan okullarında Müslüman öğrencilerin okuyamayacağı” emri ile okuldan uzaklaştırıldı. Halide Edib Adıvar, ilköğretimi, babasının evde aldırdığı özel dersler ile tamamladı.