1931 yılında Afyonkarahisar’ın Döğer Kasabasında doğmuştur. İlköğretimi Döğer’de bitirdikten sonra Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’ne girmişse de sağlık sorunları nedeniyle son sınıftan ayrılmak zorunda kalmıştır.
Askerlik görevini tamamladıktan sonra Devlet Demiryolları’na bağlı olarak Sivas’ta çalışmaya başlamış, oradan Burdur ve Afyon depolarında memuriyette bulunmuştur. Sivas’ta Doğuş, Afyonda Gayret, Türkeli ve Burdur’da Yeni Turan gazetelerinde günlük makale ve yazılar yazmıştır.
16 Kasım 1963 yılında mahalli idareler seçimlerinde, doğduğu Döğer Kasabası’na belediye başkanı olarak seçilmiştir. Döğer’e seçimle gelen ilk belediye başkanı olmuştur. 2 Haziran 1968 ve 9 Aralık 1973 yılında yapılan seçimleri de kazanarak ondört yıl süreyle kesintisiz olarak Döğer Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştür. Döğer’de en uzun süre görev yapan başkan unvanını halen elinde bulundurmaktadır. İlk iki seçimde Adalet Partisi’nden, son seçimde ise Milliyetçi Hareket Partisinden başkanlığa layık görülmüştür. Milliyetçi Hareket Partisi’nin Türkiye’de ilk seçilen başkanı olduğu söylenmektedir.
Belediye başkanlığı sırasında Döğer’e yaptığı hizmetler;
Mehmet Saffet Devrim, kişiliği ve karakteri itibariyle çok yazan ve çok okuyan, atılgan, tuttuğunu koparan biri olarak tanınır. Bu yapısıyla Döğer’e başkanlığı döneminde birçok hizmeti getirmeyi başarmıştır.
Döğer’e at arabası yolu ve patika biçiminde olan yolları, halkın deyimiyle susa (stabilize) yol yapmak için uğraşlar vermiştir. Yakın bir dostu, bu konuyla alakalı olarak şu sözü söylediğini aktarmaktadır; “ Benim analarım, bacılarım fırınlara ekmek yapmaya giderken çamurdan geçemiyorsa, bizim reisliğimizin bir hükmü yoktur.” Gerçekten de dediğini yaparak, yollara taş döşetmiş, çamurdan aşırı rahatsız olan Döğer halkını bu konuda rahat ettirmiştir.
Emre Gölü önüne baraj yaptırmış ve buradan kanaletler vasıtasıyla bir kısım arazinin sulanılabilirliğini sağlamıştır. Halk evi, belediye hizmet binası, hamam, çamaşırhane ve Pazar yeri gibi yapıları Döğer halkının hizmetine sunmuştur. Bu saydığımız imar ve alt yapı hizmetlerinin yanı sıra eğitim ve kültür hizmetlerine büyük katkılar sağlamıştır. Bugün bile herkesin faydalanabildiği Döğer Halk Kütüphanesini, kendi bağışladığı kitaplarla kurmuştur. Yaklaşık 40 senedir faaliyette bulunan kütüphaneden iki çalışan emekli olmuş, halen çalışanlara istihdam kapısı olmaya devam etmektedir.
Döğer halkına hizmet için hiçbir şeyden çekinmeyen Saffet Devrim, Ankara’ya gittiği vakitlerde görüştüğü herhangi bir milletvekili vasıtasıyla eli boş dönmemeye çalışıyor, elinden geleni yapıyor, arkadaşının deyimiyle “kapıdan kovsalar, bacadan girerek” istediğini alıyordu.
Yine büyük bir hizmet olarak Döğer’e elektrik gelmesinde büyük katkısı olmuştur. 1974 yılında çoğu kasaba ve ilçelerde tek elektrik trafosu varken, Döğer’de takriben 7-8 elektrik trafosu mevcuttu. Saffet Devrim bu trafoların gelmesini, Ankara’ya giderek bir trafonun Döğer’deki fabrikalar için yetmeyeceğini belirterek, ikna kabiliyetiyle başarmıştır.
Döğer belediye başkanlığı için 1978 seçimlerinde dördüncü kez aday olduysa da, bu sefer 11 oy farkla seçimleri kaybetmiştir.
Belediye başkanlığından emekli olan Mehmet Saffet Devrim, Eskişehir’de ikamet etmeye başlamış ve burada 2Eylül gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.
Toplamda 4 kez evlendiği bilinen Saffet Devrim’in 3 çocuğu bulunmaktadır. Birinci eşi erken yaşta vefat etmiş, ikinci eşinden iki çocuğu olmuş, bu eşi de vefat edince üçüncü evliliğini yapmış, ikinci ve üçüncü eşleri de vefat edince dördüncü evliliğini yapmış ve bu eşinden de 1 çocuğu olmuştur.
O, Döğer’den haberleri, genellikle yakın dostundan her Cuma günü, Cuma namazından önce yapmış oldukları telefon görüşmelerindenalıyordu. Onun memleket sevgisi, biri şiir kitabı olmak üzere iki kitap yazdırmıştır. Üçüncü kitabını bitirme aşamasında olan Mehmet Saffet Devrim’in, bu kitabı bastırmaya ömrü yetmemiş ve kitap baskıya girmemiştir.
Döğer’in en tanınmış simalarından biri olarak, Eskişehir Döğerliler Derneği temel atma töreni sırasında hasta olduğu halde arabayla buraya gelmiş, fakat arabadan inememiştir. Bu esnada orada bulunan bütün hemşerileri tek tek arabaya ziyaret için gelmiş fakat orada bulunan dönemin Döğer belediye başkanının gelmediğine çok üzülmüş ve kırıldığını yakın dostuna bildirmiştir.
Yakın dostuyla son telefon konuşmasında Necip Fazıl’ın şiir kitabından konu açılmış, dostunun okuduğu o güzel şiiri, Necip Fazıl gibi cenazesi kalkarken okunmasını vasiyet etmiştir. Bu vasiyetinde; “Son gün olmasın dostum, çelengim, top arabam; alıp götürsün beni, tam dört inanmış adam.” Şiirin bir kısmı ise; “ Göklerden son ilâm: Allah bir, bir İslâm
Şekiller, Elif lâm; Ne bir harf, ne kelâm;
Esselâm, esselâm…
Ömür bitti vesselam…”
Son satırı kendisi uyarlamıştır ve vasiyet ettiği gibi arkadaşı cenaze kalkmadan önce bunları halkın önünde gözyaşları içinde okumuştur.
2006 yılında hayata gözlerini yuman Devrim’in cenazesine geniş bir kitle katılmış, şimdiki eski belediye binası önünde ufak bir tören düzenlenmiştir. 7’den 70’e kasaba halkı ve geniş çevresindeki tanınmış birçok ünlü sima katılmıştır. Tören ve cenaze namazının ardından Döğer Kasaba mezarlığına defnedilmiştir.
Sınırları zorlayan bir zihin ve fikir adamı, gazeteci, araştırmacı yazar olan Mehmet Saffet Devrim, tam bir hizmet aşığı, memleket hasreti ve sevgisiyle ömrünü harcamış önemli bir kişiliktir. Hakkında yazmış olduğum bu araştırma küçük çapta olup, ileride yapılacak olan geniş çaplı ve titiz bir çalışma, onu her yönüyle anlayabilmemiz ve tanıyabilmemiz açısından faydalı olacaktır. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz, ruhu şad olsun.
Sıtkı Sara
Türkiye’de MHP’NİN SEÇİMLE BELEDİYE BAŞKANI OLMUŞ İLK BELEDİYE BAŞKANIDIR VE AYNI ZAMANDA TÜRKELİ GAZETESİNDE UZUN SÜRE KÖŞE YAZISI YAZMIŞTIR.