İTTİHATÇI SPOR KULÜBÜ OLARAK BEŞİKTAŞ
ürk tarihindeki yeri ile dünya futbol tarihindeki yerini alıyor. İttihatçı Spor Kulübü olarak anılan Beşiktaş yıllar boyunca sert Jakoben tavrını halen sergiliyor. Beşiktaş'a gönül vermiş isimler arasında BJK'nin 1 numaralı üyesi ve 4. başkanı.Fuat Balkan, Türkiye’nin ilk komitacılarından Teşkilatı Mahsusa’nın ilk reisi Süleyman Askeri Bey’in emrinde genç bir teğmen olarak Makedonya’da komitacılık yapıyor. Sırp ve Yunan çetelerine karşı mücadele veriyor. Siyasi tarihimizin en ilginç hükümetlerinden biri “Batı Trakya Geçici Türk Hükümeti” Balkan faciasından sonra Fuat Balkan’ın çabalarıyla kuruluyor.Milli Mücadele döneminde de komitacılığı sürdürüyor Balkan. Ankara hükümetinin emriyle Yunanistan topraklarına sızıyor. Yunanlıların Anadolu’ya gönderecekleri askeri birlikleri Rumeli’de “oyalamak” için silahlı müfrezeler kuruyor. Anadolu’ya daha fazla asker sevki bu mücadeleyle engelleniyor.İTTİHATÇI SPOR KULÜBÜFuat Balkan, Beşiktaş’ın kurulmasında önemli bir rol oynayarak Türk spor tarihine de adını yazdırmış bir kişi. Beşiktaş, bir semt takımı olarak 1903 yılında kuruluyor. Fuat Balkan ise 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak için Hareket Ordusu’nun bir subayı olarak 1908 yılında İstanbul’a geliyor. Bugün hâlâ ailesinin oturduğu Akaretler’deki evinin altında (Balkan Apartmanı) İttihat ve Terakki taraftarı gençlerle bir spor kulübü kuruyor. Burada bir hatırlatma yapalım. İttihatçıların kurdukları çeşitli derneklere “kulüp” adını vermeleri, Fransız Devrimi yıllarındaki Jakoben kulüplerden esinlenmelerinden kaynaklanıyor.O ZAMANDAN SİYAH-BEYAZİşte Fuat Balkan’ın kulübü ile Beşiktaşlı gençlerin semt takımının birleşmesiyle 1909 yılında “Beşiktaş Osmanlı Kulübü” kuruluyor. Kulüp, 13 Ocak 1910’da jimnastik, boks, güreş, eskrim ve halter yapmak üzere “Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü” adıyla tescil edilen ilk kulüp oluyor. Kulübün rengi o zamandan siyah-beyaz olarak kabul ediliyor. Ankara’da Meclis’in kurulmasıyla kulübün adından “Osmanlı” sözcüğü çıkarılıyor, “Beşiktaş Jimnastik Kulübü” oluyor. 1958 yılında yapılan genel kurulda BJK’nin kayıtları yeniden düzenlenirken Fuat Balkan “bir numaralı üye” olarak kayıtlara geçiyor. Balkan üç dönem kulübün başkanlığını yapıyor."BJK`nin Kurucusu Fuat Balkan Komitacıydı"
Fuat Balkan ilk Türk komitacıydı. Birinci Dünya Savaşı`nda, Batı Trakya`da Bulgar komitacılarıyla Sırp ve Yunanlılara karşı mücadele etti. Kurtuluş Savaşı`nda Batı Trakya`da, Yunanlıların Anadolu`ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli`de oyalamakla görevlendirildi. Lozan Antlaşmasından sonra Mareşal Fevzi Çakmak, Fuat Balkan`a bir takdirname gönderdi ve "sonsuz hizmetleri" için kendisine teşekkür etti. Milli Mücadele``deki hizmetleri nedeniyle istiklal madalyası ile ödüllendirildi.Üç dönern TBMM milletvekilliği yaptı. Cephe`den Meclis`e gireniere verilen yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası sahibidir. Eskrimdeki başarısıyla spor tarihine adını yazdırdı. BJK`nin `T`no.lu kurucu üyesi olan Fuat Balkan üç dönem BJK`nin başkanlığını da yaptı.Fuat Balkan anılarında, "Ankara’nın işgal altındaki Trakya’nın durumu ve geleceğine ilişkin kararı belli olduktan sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti Genel Kurmay Başkan Vekili Fevzi Çakmak’ın, Trakya heyeti olarak Cevat Abbas (Gürer), Şakir (Kesebir) ve Fuat (Balkan)’a gönderdiği gizli yönergede, Işgal altında bulunan Batı ve Doğu Trakya’da yapılacak işleri anlattığını, amaçları işaret ettiğini, görev ve yetkileri belirlediğini anlatıyor ve bundan sonraki çalışmaların bu yönergeye göre düzenlenip yürütüldüğünü söylüyor.
BATI TRAKYA TÜRKLÜĞÜ İÇİN YUNANLILARLA SAVAŞTI
Bu yönergede Fuat Balkan’ın görevi Batı Trakya’da gizli faaliyetlerde bulunmak, Batı Trakya’daki Türk ve diğer azınlıklara burada özerk bir yönetim kurulması doğrultusunda çalışmak, karışıklıklar çıkarmak, direnişlerde bulunmak, çeteler oluşturmak ve asıl önemlisi, ...Yunanlıların, Anadolu’ya sevkedecekleri kuvvetlerin mümkün olduğu kadar çok kısmını Rumeli’de oyalayıp tutmaktı. Bu maksatla Fuat Balkan, Ankara’dan aldığı talimat ve yetkilerle Bulgaristan’a gitti. Fuat Balkan burada, 1913 yılında Mustafa Kemal’in Sofya Ateşemiliterliğinde tanıdığı, iyi görüştüğü Dimitri Açkof’la buluştu. Ayrıca Yzb. Lazarof’la (Kırklarelili) tanıştı. Bulgaristan’da meşrutiyet döneminde Kırklareli ve Edirne dışında, Doğu Trakya’dan göç etmiş Türk dostları ve Makedonya (Selanik, Manastır, Kosova) taraftarı önderlerle Yunan işgali altındaki Batı Trakya’da silahlı harekette bulunmak ve bunun için gerekli yardımın yapılacağı hususunda anlaştı. Fuat Balkan anılarında, faaliyet göstereceği 19 bin kilometrekarelik alanda 120 bin Rum, 120 bin Bulgar’a karşılık 500 bin Türk bulunduğunu söylüyor. Anadolu Milli Hükümeti, Trakya’nın Kurtuluşu emrinde savaşa devam ile Trakya’nın büsbütün boşaltılmasına muvaffak oluncaya kadar Yunan aleyhinde sürdürülecek faaliyetler için Tğm. Abdülgani, Tğm. Sabri (Çolak Sabri), Edirneli Karabekir, Edirneli Ali Çavuş, İskeçeli Küçük İsmail, Darıdereli Ibrahim Çavuş, Ankaralı İsmail Çavuş, Dramalı Mustafa Çavuş, Sarışabanlı İsmail Çavuş, Meto, Dramalı Topal Osman, Pomak Adem Ağaları Türk çete kumandanı olarak seçtiklerini belirtiyor.
MİSAK-I MİLLİ İÇİN SAVAŞTI
Yaklaşık bir yıl süren hazırlıktan sonra Batı Trakya’da Fuat Balkan yönetiminde ve Ankara’nın yönergesi doğrultusunda başlayan silahlı faaliyetlerden oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır. Düşmana büyük maddi zararlar verdirilmiştir. Anadolu’da düşmanın kesin yenilgiye doğru gittiği bir sırada Fevzi Çakmak’ın, Fuat Balkan’a gönderdiği ikinci bir gizli emirde, düşman topraklarındaki faaliyetin daha hızlandırılmasını, demiryollarının atılmasını, düşman askeri yığınak merkezlerine, telgraf hatlarına hücumlar düzenlenmesini bildirmiştir. 10 Eylül 1922 tarihli bir başka gizli emirde ise, Türk süvarilerinin İzmir’e girdiği, Trakya’daki Yunan kuvvetlerinin de MIDYE-ENEZ HATTI’na çekildikleri duyurulmuştur. Yunanlıların Anadolu Macerasıı son bulup, Trakya’da köşeye sıkışmaya başladıklarında Fuat Balkan Ankara’dan aldığı gizli emirler üzerine faaliyetini Dedeağaç ve Serez Bölgesi’nde yoğunlaştırmış, buralarda Tğm. Hayri ve Yzb. Eczacı Nuri (Atabinen) müfrezelerini görevlendirmiştir. Fuat Balkan’ın Batı Trakya’daki faaliyeti Doğu Trakya’nın boşaltılması sırasında da devam etmiştir. Lozan Antlaşması’yla Batı Trakya bir kez daha Misak-ı Milli sınırları dışında kalınca Fuat Balkan’ın buradaki ulusal görevi son bulmuştur. Fuat Balkan bu konudaki anılarında, Milli Mücadele Stratejisi’ne göre Batı Trakya’da sürdürülen faaliyetler sonunda başarıya ulaşıldığını, Mustafa Kemal’in işin başında saptadığı amaçların büyük ölçüde gerçekleştiğini belirtiyor."(İlk Türk Komitacısı Fuat Balkan`ın Hatıraları ;Fuat Balkan )
İTTİHATÇI GELENEKTEN GELİYOR
Fuat Bey, 1906-1907 yıllarında, daha çiçeği burnunda bir teğmenken İttihatçı örgütlenmeye katılmıştır. İttihatçı örgütlenmenin Enver Paşa kanadına bağlıdır. Balkan harbi sonrası, yine bu örgütlenmenin bir parçası olarak, doğrudan Süleyman Askeri Bey`` e ve Enver Paşa``ya bağlı olarak Teşkilat-ı Mahsusa bünyesine dahil olmuştur. Fuat Bey, 1913-1924 yılları arasındaki komitacılık faaliyetlerinde başardıklarıyla, bir ulusal kahraman olarak vasıflandırılması gereken bir kişidir. Fuat Balkan, Hareket Ordusu``yla birlikte 1909 Nisan ayında İstanbul``a geldikten kısa bir süre kendisi gibi İttihat ve Terakki üyesi olan muallim Refik ve Yüzbaşı Şeref Beylerle bir araya gelmiştir. Kendilerini bir kulüp kurmaya teşvik eden kişi ise İttihat ve Terakki``nin askeri kanadı subaylarından Muhittin (Akyüz) Bey olur. Muhittin Bey 1888 yılında mezun olduğu Harp Okulu``nda ders verdiği yıllarda, Abdülhamid aleyhine faaliyet gösterdiği gerekçesiyle tutuklanmış, önce Trablusgarp``a, ardından Diyarbakır ve Erzurum``a sürgün edilmiş eski bir Jöntürk``tür. 1908 Meşrutiyet ilanından sonra İttihatçı kadrolar tarafından askeri rütbeleri geri verilmiş, Beyoğlu Mutasarrıflığı (o bölgenin en büyük mülki erkânı) görevine getirilmiştir. (O dönem Beyoğlu Mutasarrıflığı, Haliç``in Beyoğlu yakasındaki tüm ilçeleri kapsamaktadır.)
Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurucuları arasında br numaralı üye
Muhittin Bey, Fuat Bey``i sadece teşvik etmekle kalmamış, kulübün kurucuları arasında yer almayı kabul etmiş ve hazırlanan kulüp kuruluş başvurusunu kısa sürede onaylayarak Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü``nün, kuruluşu resmen tescil edilen ilk Türk kulübü olarak spor tarihine geçmesini de sağlamıştır. Fuat Balkan, Beşiktaş Kulübü``nün sadece üye defterindeki 1 numaralı isim değildir. 1960` `ta faaliyete geçen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu``nun üye listesinde de 1 numara Fuat Balkan``a, 2 numara Enver Balkan``a, 3 numara Hikmet Balkan``a aittir.>> ARAŞTIRMA HABER:EVREN ATCIEVREN ATCI