Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Eroğul, birim müdürleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda Afyonkarahisar’da 112’nin genel işleyişi ve karşılaştığı problemler hakkında brifing verildi.
Afyonkarahisar’da asılsız ihbarların geçen seneye oranla artışına dikkat çekilen toplantıda, asılsız ihbarların yüzde 66 seviyesine çıkması üzerine basın mensuplarına konunun ehemmiyeti ve önemi anlatıldı.
Ülkemizde yaşanan 6 Şubat depremlerinde Hatay ilinin çağrılarının Afyonkarahisar’a aktarıldığı dönemde 112 Acil Çağrı Merkezi personelinin başarılı ve gayretli çalışmalarından dolayı teşekkür eden Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, deprem döneminde hiç asılsız ihbar gelmediğini aksine vatandaşların duyarlı davranarak çok acil durumlar haricinde Afyonkarahisar halkının hiç çağrı yapmadığını belirtti. Vali Yardımcısı Mehmet Keklik ; “Deprem zamanında İlimiz Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne bağlandı ve burada biz çok güzel bir olayla karşılaştık. Valimizin açıklamasından sonra Afyonkarahisar’da asılsız ihbar sayısı yüzde 5‘ e düştü. Lakin bu duyarlılık hayat normale döndükten sonra yüzde 66 ‘ya yükseldi” dedi.
“6 KURUM İLE ORTAKLAŞA ÇALIŞIYORUZ”
112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tuncay Eroğul basın mensupları ile paylaştığı istatistik sunumunda asılsız ihbarlarla ilgili ses kayıtlarını dinletirken şu ifadelere yer verdi: “7/24 esasına göre hizmet veren acil durumlarda aranması gereken Afyon’da vatandaş odaklı en hızlı hizmet veren kurum olan 112 Acil Çağrı Merkezi olarak 6 kurum ile ortaklaşa çözüm üretiyoruz. Afyonkarahisar Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü,İl Jandarma komutanlığı ve 112 çağrı personelleri olarak entegre olduk. İlimizde İhbar alındıktan sonra 2 ila 4 saniye aralığında reaksiyon alıyoruz. Türkiye genelinde en hızlı çözüm üreten 9. İl konumundayız. Sayın Valimiz bu konuyu çok önemsiyor. Bizde okullarda, festival alanlarında 112 ile ilgili olarak eğitim, seminer ve etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
AFYON TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
İhbar anından itibaren vakalara müdahale süresinin 5-10 dakika olduğunu belirten Tuncay Eroğul: “ Müdahale süresi olarak coğrafi koşullarda değerlendirildiğinde 5-10 dakika arasında müdahalede bulunuyoruz. Müdahale süresi olarak Türkiye ortalamasının çok üstündeyiz.” dedi.
PERSONELLERİN MOTİVASYONU DÜŞÜYOR VATANDAŞLAR MAĞDUR OLUYOR
Afyonkarahisar Acil Çağrı Müdürlüğüne günlük ortalama bin 800 – 2 bin 500 çağrı düştüğünü belirten Eroğul: “Bazen öyle asılsız ve keyfi çağrılarla karşılaşıyoruz ki hem personellerimizin motivasyonu düşüyor hem de gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlarımız mağdur oluyor. Asılsız ihbarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Btk tespitinden sonra kabahatler kanununa göre asılsız çağrı yapanlara 1250 TL cezai işlem uygulanıyor, tekrarında ise bu ceza ikiye katlanıyor” dedi. >>Oğuzhan Özdemir-Hüseyin ER
OĞUZHAN ÖZDEMİR