10 yaşından beri yaklaşık 40 senedir soba tamiri yapan Demirciler Çarşısı esnafı Abdullah Çavuşoğlu tamirat işinde fabrikalardan parça tedariğinde zorlandıklarını ve bu şekilde birkaç sene daha idare edecek güçlerinin kaldığını söyledi.
“Parça tedariğinde sıkıntı yaşıyoruz”
Esnaf Çavuşoğlu Afyon’da soba kullanımının daha çok köylerde yaygın olduğunu söyleyerek, tamirat noktasında fabrikalardan küçük parçalar alamadıklarını ve tedarikte zorlandıklarını dile getirdi. Çavuşoğlu:“Çocukluk çağlarımdan beri üç nesildir soba tamiri yapıyorum. Yaklaşık 40 senedir bu çarşıda hizmet veriyorum. Artık yavaş yavaş soba satışı, tamiri ölüyor. Afyonumuzun köyleri çok olduğu için oradan götürüyoruz maçı. Köylerden gelenler genellikle kuzine soba veya kovalı soba tercih ediyorlar. Köylerde yaşayan insanlar evlerinde kalorifer olsa dahi yine de soba kuruyorlar. Kuzinede yemeklerini pişiriyorlar. Kuzine Afyon’da çok tercih ediliyor. Paletli sobaları da müşterilerimize tavsiye ediyoruz. Onlarda zehirlenme olayı az oluyor. Fazla yer kaplamıyor ancak evlerde kullanmak için yeteri kadar uygun olmuyor. Devamlı yandığı için iş yerlerinde dükkanlarda daha çok kullanışlı oluyor. Parçalar çok pahalandı fabrikalar ufak parçalar vermiyorlar tedarikte zorlanıyoruz. Bu şekilde birkaç sene daha idare edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Afyon kış memleketi, soba kullanırken dikkatli olmakta fayda var”
Esnaf Abdullah Çavuşoğlu soba zehirlenmesinde yapılan yanlışlara dikkat çekerek, sağlıklı soba ve boru kullanımı noktasında müşterilerini uyardığını ifade ederek, “Günümüzde ithal kömür olduğu için kalorisi yüksek bundan dolayı dökümleri eritiyor veya sobanın içini döküyor. Eskiyen kısımlar değişiyor. Kovalıysa içinin gömlekleri değişiyor. Kuzinenin tuğlaları, gömlek dökümleri değişiyor. Kullanılan şeyler zamanla dökülüyor bunlar değişiyor. Kaynak konusunda üst kapakları çatlayınca onlar kaynak oluyor ama genelde yenisini almak zorundasın. Çünkü bu malzeme döküm olduğu için topraktan döküldüğü için demir gibi olmuyor. Eriyince ortası boşalıyor. Mecburen yenisini takmak gerekiyor. Biz soba tamiri yaparken müşteri getiriyor bir bakıyoruz gırtlağına kadar kül dolu. Dükkanda iki teneke kül temizliyoruz. Daha arabadan indirmeden soruyor bu kaç paraya tamir olur diyor. İçi kül dolu olunca bu konu bizi zorluyor. Soba borularının ise tamiri olmuyor onları atıyoruz müşterilerimize yenisini veriyoruz. Rüzgarlı havalarda akşam yatarken muhakkak sobayı söndürmek gerekiyor. Ters bir rüzgar esince bacadan içeriye geri teper. Sobayı bacaya yakın kurmak gerekiyor. İçeriyi ısıtmak için bacaya uzak kuruyorlar o da çekişi zayıflatıyor. Geri tepme yapınca zehirlenme vakaları meydana geliyor. Kömürü çok atınca soba içerde boğuluyor o da dumanın geri tepmesine neden oluyor. afyon kış memleketi soba kullanırken bu hususlara dikkat etmek gerekiyor” dedi. >>Özel Haber: Hüseyin ER-Oğuzhan Özdemir
TÜRKELİ HABER MERKEZİ