AFYON MANDA YOĞURDU MU, ESKİŞEHİR MANDA YOĞURDU MU?
Afyonkarahisar Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ömer Kelem, Türkiye genelinde manda yoğurdu üretiminin ve tüketiminin bölgesel gelenekler doğrultusunda farklılıklar gösterdiğini belirterek,“ Her yerin kendine göre bir yoğurt yeme şekli var deriz ya. Eskişehir’de yağlı yoğurt yapılıyor. Bizim Afyon bölgesindeki yoğurt geleneği süzme yoğurttur.” dedi.
Afyonkarahisar Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ömer Kelem, manda yoğurdunun hangi bölgede daha popüler olduğu konusundaki tartışmalar hakkında Gazetemiz Türkeli’ye açıklamalarda bulundu.
“HER YÖRENİN KENDİNE GÖRE BİR YOĞURT YEME ŞEKLİ VAR”
Birlik Başkanı Kelem, Eskişehir'de yağlı yoğurt yapıldığını ve bu bölgenin manda yoğurdu üretiminde bu türün tercih edildiğini ifade etti. Öte yandan, Afyonkarahisar’da geleneksel olarak süzme yoğurt yapıldığını ve bu tür yoğurdun bölge kültürüne daha uygun olduğunu vurgulayan Birlik Başkanı Kelem, “Her yerin kendine göre bir yoğurt yeme şekli var deriz ya. Eskişehir’de yağlı yoğurt yapılıyor. Bizim Afyon bölgesindeki yoğurt geleneği süzme yoğurttur. Ben Türkiye'nin her tarafını gezdiğim için çoğu yerin nasıl üretim yaptığını biliyorum. Mesela Bartın'a git, Bartın'da yağlı yoğurt yaparlar. Tokat'a git, yağlı yoğurt yaparlar. Bizim süzme yoğurdu oralarda satamazsın. Çünkü bizim kültürümüzde geleneğimizde süzülmüş yoğurt katı yoğurttur. O yüzden, geleneklerimize uygun olmadığı için burada yoğurt satanlar memnun değiller. Eskişehir mi, Afyon mu, Tokat mı, Bartın mı, Samsun mu dersek, her yerin kendine göre bir yoğurt geleneği var. Mesela Eskişehir'de, Samsun'da, Tokat'ta kaymak geleneği yok. Ama Balıkesir ve Afyon dersen kaymak geleneği çok. Biz de kaymak yaptığımız için altını da süzme yoğurt yapıyoruz. Bu sayede ikisini de bir şekilde piyasaya sürebiliyoruz, daha avantajlı oluyor. Yani, yoğurdu kaymağını alıp süzme yoğurt yapıyoruz. Ayrıca, manda sütüyle yapılan yoğurdun yağ oranı %3-3.5 civarındadır. Normalde ineklerin sütlerindeki yağ oranı %3.8'i geçmez. %4 zordur. Yani, yerli ineklerin sütlerindeki yağ oranı %4 civarıdır. %4'ü geçmez. Manda sütü ise %7 yağ oranıyla başlar, %11'lere, %13'lere kadar çıkar.” şeklinde konuştu.
“AMACIMIZ SÜTÜ DEĞERİNDE PAZARLAYABİLMEK”
Birlik Başkanı Ömer Kelem, Eskişehir ve Afyonkarahisar'daki manda yoğurdu üretimi ve süt işleme tesislerinin farklılıklarını ve Eskişehir'in küçük bir şehir olması ve sınırlı hayvan varlığı nedeniyle talebin daha çok olduğu kaydeden Birlik Başkanı Kelem, “Eskişehir'de henüz yeni yeni bir iki tane işletme var. Biz de mesela destekliyoruz, hani yapsınlar diye. Bak, Küçük Çobanlıdaki imalatı ben sırf o yüzden yaptırdım. Ama gerçek iş yapacak kişilerin eline geçmediği zaman işte böyle krema ile ticarete bakıyorlar. Maalesef onların yüzünden gerçek işletmeler kapanıyor. Çalıştıramıyorsun yani. Ama biz o hususlarda da girişimlerde bulunduk, bir şeyler olsun diye uğraştık, yaptırdık ama maalesef gerçek yerini bulmadı. Eskişehir'de de zaten Ali Rıza Başkan var. Orada da birlik var. Ama oradaki üretim, bir bölgede, dediğimiz yerden gidiyor. Üreticiler sütü topluyorlar ve hepsini oraya veriyorlar. Terminal iş yapımına bakmıyorlar. Ama Afyon'da da bununla ilgili çalışmalar var. Üniversitede bir imalathane var. Burada bir arkadaş daha kurdu. Sırf manda sütünü işleyip yoğurt yapıyor. Böyle bir imalathane var. Yani, piyasada sütün değerlendirilmesi gerekiyor. Süt sadece yetiştiricinin kaymak yapması için değil, yetiştirici direkt sütünü de verebilsin diye uğraşıyoruz. Diğerinde versin, hani o kadar emek çekmesin. Öbür adam da mağdur olmadan kazansın, alabilsin. Amacımız sütü değerinde pazarlayabilmek.” dedi.
>> ÖZEL HABER
ELİF KELEM