Afyon Gazeteciler Cemiyeti (AGC) yönetimi tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) M. Rıza Çerçel Kültür Merkezi’nde basın mensuplarına bilgilendirme semineri düzenlendi. AGC Başkan Yardımcısı İsmail Akar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerde Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ve Basın İlan Kurumu Konya Bölge Müdürü Ali Aktaş konuştular. Bilgilendirme seminerine; Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AGC Başkanı sezer küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri ile medya mensupları katıldılar.
“10 OCAK’A ÖZEL BİR BİLGİLENDİRME PROGRAMI DÜZENLEDİK”
Seminerin açış konuşmasını Afyon Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Sezer Küçükkurt yaptı. AGC yönetimi olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenledikleri bilgilendirme programında Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ile Basın İlan Kurumu Konya Bölge Müdürü Ali Aktaş’ın bilgilendirmede bulunacaklarını söyleyen Küçükkurt, “Biz Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Fatih Karabacak’tan da bilgilendirme hususunda istirhamda bulunmuştuk. Kendileri nezaket gösterip bizi kırmadılar ama şu anda ki yasal durum henüz netlik kazanmadığı için bilgilendirme programımıza dinleyici olarak katıldılar.” dedi.
“ÜÇ AY BOYUNCA PEK ÇOK SEKTÖRLE TOPLANTILAR YAPTIK”
Basın İlan Kurumu (BİK) Konya Bölge Müdürü Ali Aktaş, kurum olarak 1961 yılından bu zamana kadar yerel basının ve ulusal basının destekçisi olduklarını vurguladı. Aktaş, “İnşallah bundan sonra BİK olarak yerel ve ulusal düzeyde yayın yapan basınımıza gereken desteği vereceğiz. Yasa taslağı henüz netlik kazanmadı. İnşallah Cuma günü olağanüstü genel kurul toplantımızda taslak tamamen şeklini almış ve hazırlanmış olacak. Dolayısıyla içeriklerle ilgili çok fazla bir şey söyleyebilmemiz mümkün değil. Basın İlan Kurumu olarak 18 Ocak 2023 tarihine kadar internet beyannamelerinin basın savcılığına verilmesi yönünde bilgilendirme yaptık. 18 Ocak tarihinde basın beyannamelerinin bildirilmesi gerekiyor. Bilindiği üzere üç farklı tablo var. Birincisi şu anda yayın yapan mevcut gazetelerin devam etmeleri. İkinci seçenek internet yayıncılığıyla devam edilmesi ve üçüncü seçenekte gazete ve internet sitelerinin yayınlarına devam etmeleridir. Şu anki mevcut sistem bu şekildedir. Yaklaşık 3 aydır hem yerel gazetelerde hem internet yayınlarında hem de hem ulusal düzeyde yayın yapan gazetelerde, iletişim fakültesi ile birçok sektörde toplantılar yaptık.” diye konuştu.
“ÖZGÜRLÜĞE MÜDAHALE EDİLİP EDİLMEYECEĞİ UYGULAMADA GÖRÜLECEK”
Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin bilgilendirme seminerinde şunları kaydetti:
“Bağımsız gazetecilerin sadece bu sektörde çalışacağı günlerin ümidiyle tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Malumdur yakın bir tarih önce 7418 sayılı Sosyal Medya Yasası olarak da bilinen kanundaki birtakım maddelerin uygulanmasına ilişkin hazırlanacak yönetmelik, tüzük aslında bahsedeceğim kanunun dezenformasyon mu yoksa sansür yasası mı olduğunu ortaya koyacaktır. Çünkü bir anlamda basının ilan yoluyla ilanlar resmi ilanlar yoluyla terbiye edilip edilmeyeceği, bu anlamda özgürlüğüne müdahale edip edilmeyeceğini aslında uygulamada göreceğiz. Yasanın belki en çok tartışılan kısmı hemen özellikle Türk Ceza Kanunu halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu etkileyen maddesiydi. Özel bir düzenleme ilk defa Türk Ceza Kanunu'nda yer alıyor ve halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma birtakım şartlara bağlanmış. Cezalandırma için halk arasında endişe korku ve panik yaratması gerekiyor.” >>Mehmet Karakaş