Afyonkarahisar’da ileri seviye teknolojik ve Ar-ge çalışmaları gerçekleştiren Artuk Aviation şirketine Türk basının köklü gazetesi Hürriyet sayfasında yer verdi.
ANADOLU’DA TEKNOLOJİ HAMLESİ ARTUK AVİATİON
Katma değerli ihracat için atılan her adım stratejik öneme sahip. Bu adımlardan biri de afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu üretim tesisi ile gözünü yükseklere çeviren Artuk Aviation Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Önder Artuk ile geldi.
Afyon’da enerjiden ulaşıma, gıdadan eğitime kadar çok sayıda sektörde yatırımları bulunduğu bilgisini paylaşan Önder Artuk, “Artuk Aviation ile havacılık ve sağlık sektöründe önemli derecede katma değere sahip bir üretim planlamamız bulunuyor. Çarpanı oldukça yüksek bir sektör. Şu an sipariş üzerine üretim gerçekleştiriyoruz. Ve hem havacılık alanında hem de medikal parçalar alanında çok önemli bir üretim gücünün temelini kuruyoruz” dedi.
Eklemeli imalat teknolojisi ile yüksek kaliteli üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen Önder Artuk, “Hem ülkemizde hem de başka ülkelerde savunma ve havacılık konusunda “uçuşa elverişli parça üretimi” konusunda önemli bir ihtiyaç var. Biz de bu ihtiyacı karşılamak için tüm gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
TİTANYUMU İŞLİYOR
Üretimde yüksek mukavemete ve nispeten hafif olması nedeniyle titanyum alaşımlarını kullandıklarını vurgulayan Önder Artuk, “Burada çeşitli modellemelerle istediğimiz özel tasarıma sahip parçaları oluşturabiliyoruz. Havacılık sektörü güvenliğin ve kontrollerin en sıkı olduğu alanların başında geliyor. Bizim de üretim süreçlerinde belirli standartları karşılamamız şart. O yüzden gerekli olan standartları sağlama adına gerekn tüm adımları atıyoruz. ISO 9001-2015, AS9100, Part 21, SHT-21, AQAP 2110 gibi ulusal ve uluslararası havacılık seviyesi kalite standartları dikkate alınıyor” dedi.
TAI’DEN AIRBUS’A
Önder Artuk, sivil havacılıkta üretilen parçaların kullanılabilmesi için ‘Part 21’ sertifikasının önemine işaret ederek, “Önümüzdeki süreçte de tesisimize ‘Part 21’ sertifikası alacağız. Üniversitelerle de işbirliği yapıyoruz. Eklemeli imalatla ilgili tüm hocalarımızla irtibat halindeyiz. Teknopark’ın da ortağıyız. Eklemeli imalat teknolojilisi 3D printer mantığıyla çalışıyor. Ama biz en zoru olan titanyum işliyoruz. 30 mikron hatayla üretim yapıyoruz. Parçaları TAI bizden alıyor ve tüm testleri yaptıktan sonra Airbus’a veriyor. Bugün Airbus uçaklarının tamamında Türkiye’de üretilen bir parça var” diye konuştu.
KAFATASI PARÇASI DA ÜRETEBİLİYOR
Aynı zamanda ürettikleri hassas parçalar için medikal sektöründen de ciddi bir taleple karşılaştıklarını anlatan Artuk Aviation Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Önder Artuk, “Eklemeli imalat yönteminin kazandırdığı esneklik ile kişiye özel üretim (Customized product) konusunda da ikili işbirliğine dayalı çalışmalarımız var” dedi. Artuk, şunları söyledi: “Doktor parça gereken bölgenin tomografisini çekip modelini bilgisayar ortamında Artuk Aviation’a gönderiyor. Firma da kişiye özel üretim yapıyor. Bu kapsamda gaziler için kafatası parçası, çene kemiği parçası gibi kritik parçalar üretilebiliyor. Böylece yurtdışından getirtilebilecek parçalar burada 7’de 1 fiyata üretilebiliyor.”
SELÇUK AYDIN