Berberlerin insana doğal görüntüsünü vermesinin yanında sağlık açısından dinç olmasını sağlayarak bulaşıcı hastalıklardan korunmasını önleyen kişisel bakımın birinci basamağı olduğunu ifade eden Arslantaş Kuaför işletmecisi Ahmet Arslantaş, “Geçmişten günümüze ölmeyecek mesleklerin başında gelen erkek kuaförlüğü gündelik yaşamın olmazsa olmazları arasındaki yerini almıştır” dedi.
Pandemi dönemiyle birlikte gerek gündelik gerekse sosyal hayattaki önemleri bir kez daha anlaşılan kuaförlerle Türkeli Gazetesi olarak berberlik mesleği ve gerçekleşen kuaför tarife zammı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Sohbetimizde Kuaför Arslantaş, “Berberlik mesleği el becerisi ve sabır isteyen zor bir meslek. Her müşteriye azami dikkat göstererek, dilediği saç stilini yapıyoruz” dedi.
“GÜNÜN ON BEŞ SAATİ ÇALIŞIYORUZ DESEK ABARTMIŞ OLMAYIZ”
Kuaförlük mesleğinin birçok meslekte olduğu gibi müşteri odaklı bir meslek olduğunu ifade eden Arslantaş, “Kuaförlük mesleğinde biz direkt insanla uğraşıyoruz. Gündelik hayatın koşuşturmasından insanlar kuaförlere fırsat bulabildikleri anlarda gidebiliyorlar. Durum böyle olunca akşam mesai çıkışı yoğunluğumuzda artıyor. Bu durum bizim çalışma saatlerimize yansıyor.”dedi. Gündelik olarak mesai kavramlarının saat bazında olmadığını vurgulayan Arslantaş, ”Gündüz dokuz gibi başladığımız mesaimizin gece ucu açık bazı günler oluyor ki dükkândan çıkmamız gece on ikiyi bulabilyor” dedi.
“ALDIĞIMIZ PARAYI HAK EDİYORUZ”
Erkek kuaför tarifelerinde yaşanan fiyat artışlarının bir zaruriyetten kaynaklı olduğunu dile getiren Arslantaş, “Kuaförlerin kullandıkları başta jilet olmak üzere köpük, sabun, şampuan, su, doğalgaz, elektrik gibi bir dükkânının ilk aklımıza gelen giderleri geçen yıla göre aşırı derece de zamlandı. Tabi bizim giderlerimiz arasında çalışan personelin sigorta giderlerindeki artışları da göz önüne aldığımızda maliyetlerimiz bir hayli arttı” dedi. Asgari ücrete gelen zammında kendilerini maddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade eden Arslantaş, ”Kuaför arkadaşlarımız kadın olsun erkek kuaförü olsun el emeği ile çalışsan zanaatkâr insanlar. Tabi ücretleri de ona göre oluyor. Asgari ücrete gelen zam biz kuaför sektörünü de derinden etkileyecek” dedi.
“BU MESLEK ÖLMEZ”
Kuaförlük mesleğinin toplum içerisindeki önemine değinen Arslantaş, “İşsizlik oranının çok ciddi sorun oluşturmaya başladığı günümüz şartlarında el emeği ile yürütülen mesleklerin ölmeyeceğine inanıyorum. Bu durum sadece bizim mesleğimiz için geçerli bir durum değil.” dedi. Arslantaş toplumda yaşanan işsizlik sorunu gördüğünü dile getirerek, “Ciddi anlamda boş gezen üniversite mezunları var. Bu arkadaşlar şayet önceden bir meslek sahibi olsalardı bugünkü durumlarından çok daha iyi seviyede hayat sürme şansına sahip olurlardı. Bizim kuaförlük mesleğinde hamdolsun uzun süreli işsizlik sıkıntısı yaşayacaklarını düşünmüyorum” dedi. Mesleğin usta çırak ilişkisi esasına dayalı olarak yapılan bir meslek kolu olduğunu ifade eden Arslantaş, ”Kuaförlük mesleği okuldan ziyade berber tezgâhında ustadan öğrenilir. Usta yanında çalışmadan bir çıraklık kalfalık evresi geçirmeden zaten berber olmak imkânsız” dedi.
>>ÖZEL HABER: YASİN AY – EVREN ATCI
YASİN AY