"BİR GÜN AMELİYATINIZI YAPACAK DOKTOR BULAMAYACAKSINIZ"
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının diğer meslek guruplarına oranla 20 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Alev Türe, yasaların caydırıcılığı yüksek olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini aksi halde ameliyat yapacak doktor bulmanın da güçleşeceğini söyledi.
“BİR GÜN AMELİYATINIZI YAPACAK DOKTOR BULAMAYACAKSINIZ”
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının diğer meslek guruplarına oranla 20 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Alev Türe, yasaların caydırıcılığı yüksek olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini aksi halde ameliyat yapacak doktor bulmanın da güçleşeceğini söyledi.
“SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARI DİĞER MESLEKLERE GÖRE 20 KAT FAZLA”
Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet olaylarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Alev Türe, kanayan bir yara haline gelen sağlıkta şiddetin çözüme kavuşmasını istediklerini dile getirdi.
Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Dr. Alev Türe; “Sağlıkta şiddet bizim için kanayan bir yara ancak ülkede yaşanan şiddet olayları da her geçen gün katlanarak artıyor. Yapılan araştırmalara göre sağlıkta şiddet olayları diğer meslek gruplarına göre 20 kat daha fazla ve bu çok ciddi bir rakam. Sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçmek için sizler aracılığı ile açıklama yapmaktan, çeşitli basın bildirileri yayınlamaktan öteye bir şey yapamıyoruz. Hekimler olarak bizim yaptığımız görev kamu hizmeti ve bu hizmeti yaparken halkla daima iç içe ve yüz yüzeyiz. Maalesef ülkemizin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durum ve bir çok konu ele alındığında insanlarda hoşgörüsüzlük, mutsuzluk, ekonomik sorunlar sonucunda tahammülü kalmamış durumda. En sevdiğiniz varlığınız olan annenizi, babanızı, çocuğunuzu, kendinizi tüm mahremiyetiyle emanet ettiğiniz bir meslek grubundan bahsediyoruz ve bu meslek grubundaki insanlara el kaldırılıyor, sözlü ve psikolojik şiddete maruz bırakılıyor” diye konuştu.
“YASAL OLMAYAN TALEPLERİNİ KARŞILAMADIĞIMIZ İÇİN ŞİDDET GÖRÜYORUZ”
Hekimlerin görev yaptıkları esnada yasalara uygun olmayan taleplerle karşı karşıya geldiğini ve taleplerine cevap verilmediği için saldırıya maruz kaldığını dile getiren Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Alev Türe, yasaların da caydırıcılığının artırılması gerektiğini söyledi. Türe; “Biz görev yaptığımız kuruluşlarda insan hayatını önceleyen çalışmalar yaparken yasalara uygun olmayan taleplerle, haddini aşan taleplerle karşılaşıyoruz. Bu talepleri hekim olarak karşılamadığımız için hastalar veya yakınları tarafından şiddete maruz kalıyoruz. Hekimlerden usulsüz rapor, usulsüz ilaç reçetelendirilmesini talep ediyorlar. Talepleri karşılanmadığında da yasaya uygun davrandığınız için şiddet görüyorsunuz. Hekimler olarak böyle bir muameleyi kabul etmemiz mümkün değil. Şiddetin haklı bir sebebi olamaz burası net ama bu kadar haksız sebeplerle şiddet görmek bizi hakikaten çok üzüyor, çalışanların motivasyonunu kırıyor, hekim adaylarının mesleğe bakış açısını değiştiriyor. Bugün bir araştırma yapılsa hangi hekim arkadaşımız çocuğunun doktor olmasını ister diye sorulsa o kadar az bir rakam çıkar ki şaşırırsınız” dedi.
“YAŞADIKLARI TRAVMA NEDENİYLE MESLEKTEN SOĞUYORLAR”
Türkiye istatistiklerinde en fazla kadın istihdamının yer aldığı meslek alanı, doktoru, hemşiresi, yardımcı sağlık personeli ile sağlık hizmetleridir” diyen Dr. Alev Türe; “Sağlık sektöründe genç nüfus oldukça fazladır. Birçok genç günlük eğlencelerine devam ederken bizim genç sağlıkçı arkadaşlarımız sağlık kuruluşlarında hasta bakım hizmetlerini üstleniyor. Pırlanta gibi değerli olan bu gençlerimizi döverek, söverek, psikolojik travmayla mutsuz ediyoruz. Mesleğe karşı, insanlara karşı soğutuyoruz. Bir gün o hasta yatağında yatan kişinin kendimiz olacağımızı ve sağlık personeli bulamayacağımız günlere sebep olacağımızı düşünmüyoruz. Tıp fakültesi öğrencisi, asistan gibi sağlık hizmetlerinde birer değer olabilecek gençlerin intihar ettiğine ilişkin haberler okuyoruz. Zaten zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarının bir de bu tür travmalara, şiddet eylemlerine maruz kalmaları meslekten soğumalarına, sağlık kuruluşlarının ise personel açığına neden oluyor” diye konuştu.
“AMELİYATINIZI YAPACAK DOKTOR BULAMAYACAKSINIZ”
İnsanların hoşgörüsüzlük seviyesinin yükselmesinin sağlık hizmetlerinde yaşanan şiddetin en önemli etkenlerinden biri olduğunu vurgulayan Afyonkarahisar Tabipler Odası Başkanı Alev Türe; “Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve caydırıcılığının artırılması noktasında yasaların ağırlaştırılmamasının da bir etken olduğunu düşünüyoruz. Bir kişinin doktora veya sağlık çalışanına el kaldırırken, hakaret ederken alacağı cezayı düşünmesi ve eyleminden kaynaklı alacağı ağır cezanın eylemi önlemesi gerekiyor. Günümüzde kamera sistemleri ile sağlık kuruluşları denetleniyor ancak şiddet eylemini gerçekleştiren kişi küçük bir ceza alarak serbest kalmasının ardından eylemini tekrarlayabiliyor. Bu nedenle cezaların ağırlaştırılması, kamusal cezaların verilmesi gibi ağır yaptırımlar uygulanmalı. Şiddet olayları bu şekilde devam ederse iki gün sonra yakınınızı ameliyat ettirecek doktor bulamayacaksınız” dedi.
“HEKİM GÖÇÜ SAĞLIK SİSTEMİMİZ İÇİN ÇOK CİDDİ BİR ALARMDIR”
Tıp Fakültesi öğrencisi olan ve hekim olmaya hazırlanan doktor adayları artık kolay branşları tercih etmeye başladığını dile getiren Dr. Alev Türe; ”Çocuk Hastalıkları branşını seçme oranı o kadar düşük ki çoğu açılan kadrolar boş kalıyor. Son dönemde hekimler dolgu, botoks gibi insanları mutlu edecek alanları tercih etmeye başladı. Bu değişim de aslında ülkemizin sağlık sistemi açısından çok ciddi bir alarmdır. Türkiye’den yurt dışına giden hekimlerin sayısında artışın yaşandığını bunun nedeninin ise hekim açığının birçok ülkede ciddi boyutlarda olduğunu görüyoruz. Ülkemizde yaşanan sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçmek için ciddi önlemler almamız gerekiyor. Gerek sistemsel gerekse idari anlamda Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın da önlemler alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ALANLARI DEĞİŞSE’DE ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEN BİR ŞİDDET VAR”
Hekimliğin kamu kurumunda veya özel sektörde veriliyor olmasının bir fark teşkil etmediğini, her anlamda bir halk sağlığı hizmeti olduğunun altını çizen Dr. Alev Türe; “Özel sektör çalışanı doktora yapılan sözlü ve fiziksel saldırıda hem doktor hem de hastane olarak şikayetçi olmak gerekiyor. Kamuda ise ‘Beyaz Kod’ olarak bilinen yasal süreç doğrudan devreye giriyor. Kamu veya özel olarak ayırmadan sağlıkta şiddeti bir bütün olarak değerlendirmek gerekir şiddet her yerde şiddettir. Günlerdir şiddet olaylarını konuşuyoruz. Hayvanlara yapılan şiddet, kadına yönelik şiddet, sağlık çalışanına yapılan şiddet derken öğretmenlerimize de şiddet uygulanmaya başladı. Şiddetin alanları değişse de çığ gibi büyüyen bir şiddet var. Biz şiddete hayır demedikçe, şiddete karşı yaptırımlar ağırlaştırılmadıkça önlenemez bir hal alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
“AĞIR YAPTIRIMI OLAN YASAL DÜZENLEMELER GETİRİLMELİ”
Toplumsal olarak tahammülsüzlük var. Çözüm yolu olarak şiddete başvurma eğilimi de arttı. Her dönem bir cinayet furyası konuşuyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Tabipler Odası Başkanı Dr. Alev Türe; “Taksici cinayetleri, kadın cinayetleri, öğretmen cinayetleri, doktor cinayetleri gibi olaylar gündemde. Kabul edilemez olan bu şiddet olayları sıradanlaştırılmamalı ve bunun için toplum olarak sessiz kalınmamalı. Şiddete meyilli kişiler için psikolojik destek sağlanması olmazsa olmaz uygulamalardan biri ancak kişinin de bu desteği almak istemesi gerekiyor. Kendi ailesini evlatlarının önünde katleden bir insanın gerçekten patolojik (Normal Olmayan) sorunları var demektir. Bu konular masaya yatırılmalı ve neden bu kadar şiddetin yaşandığı, çözüm yollarının neler olduğu, toplumun şiddete meyilli olmasına neden olan faktörler konuşulmalı. Çözümü için de multidisipliner bir yaklaşım sergilenmeli. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet sadece Sağlık Bakanlığının sorunu değil, kadın cinayetleri sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sorunu değil, öğretmenlere uygulanan şiddet sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunu değil. Bu şiddet olaylarının hepsi Adalet Bakanlığı öncülüğünde tüm ilgili bakanlıkların görüşleri alınarak yasalaştırılmalı. Uygulanacak cezaların yaptırımları olay sonrasıyla sınırlı kalmamalı, öncesinde de ağır yükümlülüklerin olduğu anlatılarak caydırıcı bir yaklaşım da sergilenmeli” ifadelerine yer verdi.
>>ÖZEL HABER
MUSTAFA KILINÇ