Diyetisyen Hayriye Savrık'tan Sağlık İpuçları: Bayramda Et Sebze İle Dengelenmeli!
Diyetisyen Hayriye Savrık, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin sebze ve yeşillikler ile dengelenmesi gerektiğini ifade etti.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği konuları gündemdeki yerini aldı. Türkeli Gazetesi olarak, Diyetisyen Hayriye Savrık’a Kurban Bayramı sürecinde dengeli beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk. Savruk, kırmızı etin sindiriminin zor olduğunu kaydederek, kırmızı etin daha çok öğle yemeklerinde tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
“KURBAN ETİ, KESİLDİKTEN HEMEN SONRA TÜKETİLMEMELİDİR”
Kurban etinin, kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini belirten Diyetisyen Hayriye Savrık, “Kurban eti, kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin, yaklaşık 24 saat bekletilmesi gerekir. Kurban etinin bu süre aralığında dinlendirilmesi, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas kasılması durumu olan “ölüm katılığı”nı (rigor motris) ortadan kaldırarak etin sert olmamasını sağlar. Kurban etinin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi, sindirimi kolaylaştırmakla birlikte şişkinliği ve hazımsızlığı da engeller. Kurban Bayramı’nın içinde bulunduğu günlerde çeşitli besin gruplarından yeterli miktarda tüketmek önemlidir. Etin yanı sıra sebzeler, meyveler, tahıllar ve süt ürünleri gibi diğer besinleri de içeren dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Özellikle et yenecek öğünde et miktarı 120 gr’ı (4 köfte kadar) geçmemeli, yanında çeşitli sebzelerle hazırlanmış az yağlı bol salata ve esmer ekmek türlerinden 1-2 dilim tercih edilebilir. Asitli, şekerli, kalorili içecekler yerine ayran, şekersiz komposto gibi içeceklerin tercih edilmesi de sağlığı korumak için doğru seçim olacaktır.” diye konuştu.
“HER ÖĞÜNDE BOL YEŞİLLİK VE SEBZE TÜKETMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Bayram süresince aşırı yeme ve kilo alma riskini azaltmanın ipuçlarını paylaşan Savrık, “ Bayram süresince kahvaltı atlanmamalı, lif tüketimini arttırılmalı, yeterli miktarda su içmeyi özen gösterilmeli ve her öğünde yeşillik ve sebzeler bulundurmaya dikkat edilmelidir. Şerbetli ve ağır tatlılar yerine, daha hafif ve sağlıklı alternatifler tüketilmelidir. Hurma, kuru meyveler, sütlü tatlılar veya şekersiz tatlılar gibi seçenekler tercih edilebilir. Ayrıca ev yapımı tatlılar da kontrollü bir şekilde tüketilebilir. Şeker miktarını azaltmak için alternatif tatlandırıcılar kullanmak da diğer bir seçenek olabilir. Küçük porsiyonlarla tatlıyı tadabilir ve aşırıya kaçmadan da keyfini çıkarabilirsiniz.” dedi.
“KIRMIZI ETİN SİNDİRİMİ ZORDUR”
Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yönteminin de doğru olması gerektiğini kaydeden Savrık, “Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem, damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir. Kurban Bayramı döneminde sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Et tüketimi günde 3-4 köfte veya 100-
“KURBAN ETLERİ KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE SAKLANMALI”
Kurban etlerinin küçük parçalar halinde saklanmasının daha doğru olacağını dile getiren Savrık, “Etler, büyük parçalara değil; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara bölünmelidir. Tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Hazırlanan etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta; derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 6-12 ay muhafaza edilebilir.” dedi >> ÖZEL HABER
ŞEYDA YEŞİLÇAY