"İLK DİJİTAL FOTOĞRAF AFYONKARAHİSAR'DA ÇEKİLDİ"
RIZA ÇERÇEL KÜLTÜR MERKEZİNDE, "GAZETECİLİKTE FOTO MUHABİRLİĞİNİN ÖNEMİ" PANELİ DÜZENLENDİ
Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Gazetecilikte Foto Muhabirliğinin Önemi” paneli, Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Gazeteci-Yazar Ömer Mazi'nin moderatörlüğünde yapılan panelde; Afyon Kocatepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Şerife Ebru Okuyucu, Kahramanmaraş depreminde çektiği etkileyici fotoğrafla tanınan AFP Foto Muhabiri Adem Altan, TFMD Başkanı Rıza Özel ve Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Arda Ölmez yer aldı.
“FOTO MUHABİRLİĞİNİN ÖNEMİ ARTTI”
Panelde giriş konuşmasını yapan Gazeteci Yazar Ömer Mazi Foto Muhabirliğinin önemli bir hâle geldiğine vurgu yaptı. Mazi; "Foto muhabirleri fotoğrafları çekerdi. Sonra bir özellikle ihlas Haber Ajansı'nın sektöre girmesiyle birlikte bir kişiye hem kameraman hem foto muhabirliği hem de muhabirlik yüklediler. Bir süre sonra diğer yaygın televizyon ve gazetelerin, ajansların elemanları da buna dönmeye başladı ve bu zaman içerisinde iş görür gibi oldu ama sonradan foto muhabirliğinin önemi daha da ön plana çıktı” diye konuştu.
"BU FOTOĞRAFI SİZLER ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ"
Fotoğraf çekmenin ayrı bir meziyet ve kıymeti olduğuna değinen TFMD Başkanı Rıza Özel, Türkiye’nin en önemli fotoğrafı olan Kocatepe de çekilen Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafının Ethem Tem tarafından çekildiğine dikkat çekti.
"Atatürk'ün Kocatepe fotoğrafı, Fotoğrafçı Ethem Tem tarafından çekiliyor. Bu fotoğrafı Afyon'dan dolayı sizler çok iyi biliyorsunuz. Buradan İzmir'e kadar gidiyor. İzmir'de filmleri yıkatmak için verdiği fotoğrafhane yanıyor. Fotoğraflar yanıyor. Aslında Etem Tem'in çok güzel fotoğrafları var ama yandığı için göremiyoruz. Foto Muhabirliği yaşanan olayın tüm detaylarının insanlar tarafından da görülmesini sağlayan, haberin içeriğini fotoğraf ile anlatandır. Günümüzde sosyal medya üzerinden ve telefon üzerinden yapılan paylaşımlar nedeniyle sektörde çok fazla foto muhabiri yok ancak dünyada etkili olan fotoğrafları çekenler yine foto muhabirleri" dedi.
"İLK DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ AFYON'DA KULLANILDI"
Panel konuşmasının son kısmında ilk dijital fotoğraf makinesi çekiminin Dinar Depremi zamanında Afyonkarahisar'da kullanıldığını belirten Başkan Özel, konuşmalarını şu sözlerle tamamladı.
"Türkiye'de bir basın kuruluşu tarafından ilk dijital fotoğraf makinesi Afyon'da kullanıldı. Dinar depreminde Anadolu Ajansı kullandı. O zaman arkasında çektiğiniz fotoğrafı göremediğiniz bir alet vardı. Bunda sadece fotoğrafı çekiyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafı göremiyorsunuz. Anadolu Ajansı'ndan Abdurrahman Antakyalı Dinar Depremi’nde bu makinayı kullandı. İlk dijital fotoğraf makinesini Afyon'da kullanılmış oldu" ifadelerine yer verdi.
"DEPREMDE ÇEKTİĞİM BU FOTOĞRAFIN DÜNYA ÇAPINDA YANKI UYANDIRACAĞINI HİÇ DÜŞÜNMEDİM"
Kahramanmaraş Depremi fotoğrafçısı, AFP Foto Muhabiri Adem Altan ise panel konuşmasında depremde çektiği fotoğrafla birçok yerden ödül aldığını ve Foto Muhabirliğinin asla ölmeyeceğine vurgu yaptı.
Altan, "Foto muhabiri dediğim gibi güvenilir, doğru. Yani orada ne varsa onu ortaya koyan kişilerdir. O nedenle de hep tercih ediliyor ve zaten de onların çektiği fotoğraflar kullanılıyor. Benim çektiğim fotoğraf dünyada ben bu kadar yankı duyuracağını bilmiyordum. Yurt dışına da gittim bu ödül almaya falan. Yani orada yılın basın fotoğrafı Şimdi ben orada Avrupa birincisi olarak seçildim ama yılın basın fotoğrafı yani orada Filistinli bir fotoğrafa verdiler. Onu da şöyle anlattılar. Sizin fotoğrafınız aslında yılın basın fotosu ama Filistin davasına dikkat çekmek açısından bu fotoğrafı benzeri çünkü daha önce de olmuştu o Filistin fotoğrafı. Tekrar Filistin davasına dikkat çekmek için biz bu fotoğrafa ödül verme gereği duyduk falan deyip kusura bakmayın dediler bana. E tabii doğru bir işti. Filistin davası önemli bir dava. Bütün dünyanın da dikkatini çekmek için de öyle bir bir şey yapılabilirdi. Yani sonuçta haber olduğu sürece foto muhabirliği ölmez. Hep yaşayacaktır ve hep iyi fotoğraflarda onlardan çıkaracağına eminim." dedi.
PANELİSTLER TEŞEKKÜR BELGESİYLE ONURLANDIRILDI
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fevzi Arda Ölmez ise panel konuşmasında, fakültedeki öğrencilerine aktardıkları gazetecilik mesleğinin temel bilgilerini paylaştı.
Panel; foto muhabirleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla büyük ilgi görürken, panel sonunda ise Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Şerife Ebru Okuyucu, katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.
>>Servet Uğurlu - Mustafa Kılınç
SERVET UĞURLU