Kerevizin faydaları nelerdir, kereviz nedir, kereviz nerelerde yetişir. kereviz nasıl kullanılır? Bu yazımızda tüm bu sorulara cevap vereceğiz. Bu yazımız sayesinde kerevizi daha bilinçli tüketeceksiniz ve çok seveceksiniz. Ben kerevizin yaprağını, sapını, kök kısmını da çok seviyorum. Kokusunu aşırı bulanlar için hazırlarken içine limon kabuğu rendesi ve limon suyu ilave ederseniz kokusunu hafifletir lezzetine de lezzet katarsınız. Salata yapıyorsanız kararmasını da engellemiş olursunuz.
Kereviz Nedir?
Kereviz, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından bir bitkidir. Hem yaprakları hem de kökü yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Genellikle çiğ olarak salatalarda veya yemeklerde kullanılan kereviz, vitamin ve mineral açısından zengin bir sebzedir.Kereviz bitkisi, genellikle uzun, kalın ve beyaz bir kök ile yeşil yapraklardan oluşur. Yapraklarını ve saplarını da tüketmek mümkündür, ancak genellikle kök ve sapı daha yaygın olarak kullanılır.
Kereviz Nasıl Yetiştirilir?
Kereviz yetiştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Tohum seçimi: Kereviz tohumlarını kaliteli ve taze olanlardan seçmelisiniz. Organik veya yerel tohum tedarikçilerinden sağlıklı tohumlar temin etmek önemlidir.
Toprak seçimi: Kereviz, nemli ve verimli bir toprakta yetişir. İdeal olarak, iyi drene olan ve organik madde açısından zengin toprak tercih edilmelidir. Toprağı humus veya kompost ile zenginleştirmek, bitkinin besin ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
Ekim zamanı: Kereviz, soğuk hava bitkisi olarak kabul edilir ve serin iklimlerde daha iyi yetişir. Tohumları doğrudan baharın başında veya sonbaharda toprağa ekilebilirsiniz.
Ekim yöntemi: Tohumları yaklaşık 1 cm derinliğe ekin ve aralıklarla sıralara yerleştirin. Tohumları düzgün bir şekilde yayarak ve üzerini hafifçe bastırarak yerleştirin. Sıra aralığı yaklaşık 30 cm olmalıdır.
Sulama: Kereviz, nemli bir ortamda yetişmeyi tercih eder. Toprağın nemli kalmasını sağlamak için düzenli olarak sulamalısınız. Ancak su birikintisi oluşmamasına dikkat edin, çünkü fazla su bitkiyi çürütebilir.
Gübreleme: Kereviz bitkisi besin açısından zengin bir toprakta iyi gelişir. Ekimden önce toprağı organik gübre veya kompost ile zenginleştirmek önemlidir. Ayrıca büyüme sürecinde bitkiye zaman zaman dengeli bir gübre uygulaması yapabilirsiniz.
Yabancı otları temizleme: Kerevizin sağlıklı bir şekilde büyümesi için yabancı otları düzenli olarak temizlemek önemlidir. Yabancı otlar bitkinin besin ve su almasını engelleyebilir.
Hasat: Kerevizin sapları ve kökleri hasat edilebilir. Yaklaşık 3-4 ay sonra köklerin yeterince büyüdüğünü görebilirsiniz. Kökleri dikkatlice çıkarın, saplarını kesin ve yaprakları temizleyin.
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Kerevizin vücudumuza bir çok faydası vardır.İdrar söktürücü etkisi vardır. İdrar söktürücü olarak kullanıldığında, vücutta su ve tuz dengesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu özelliği sayesinde böbrek sağlığını destekler ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.Kolesterolü düşürür: Kereviz, bazı bileşikler içerir (özellikle ftalitler), bunlar kolesterol seviyelerini düşürebilir. Kolesterol düşürücü etkileriyle, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.Göz sağlığını destekler: Kereviz, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler içerir. Bu besin maddeleri, göz sağlığı için önemlidir ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabilir.İltihaplanmayı azaltır: Kerevizde bulunan apigenin adlı bir bileşik, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Vücutta iltihaplanmayı azaltabilir ve inflamatuvar durumların (örneğin, romatoid artrit) yönetimine yardımcı olabilir.Sindirimi iyileştirir: Kereviz, sindirim sistemine faydalıdır. Lif içeriği sindirim sürecini düzenler, sindirim sorunlarına (örneğin, gaz, şişkinlik) ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı yardımcı olabilir.Kansere karşı koruyucu etkileri: Kerevizde bulunan bazı bileşikler, kansere karşı koruyucu etkileri olabileceği düşünülen anti-kanser özelliklere sahiptir. Özellikle apigenin ve luteolin gibi flavonoidler, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.Kerevizin uyarıcı bir etkisi vardır. Bazı üreme sorunlarını gidermede yardımcı olur. Hem kadın sağlığı, hemde erkek sağlığı açısından çok faydalıdır. Libidoyu yükseltir.Kereviz kilo vermeye yardımcıdır. Kereviz yenildiği miktar ağırlığında yağ yaktırır. Kerevizin salatasını, sapının sıkılmış suyunu, yapraklarını günlük hayatınızda öğünlerinize mutlaka dahil edin. Zaman içinde sağlıklı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz.Bu faydaların yanı sıra, kerevizin tüketimi genel olarak beslenme çeşitliliğini artırır ve sağlıklı bir yaşam tarzını destekler. Ancak, özel bir durumunuz varsa, kronik bir hastalığınız varsa doktorunuza danışmanız önemlidir.
Kereviz Nasıl Tüketilir?
Kerevizin yeşil yaprakları maydanozun kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Kereviz yaprakları kurutulup baharat ile karıştırılarak tuzot yapılır. Çok lezzetli bir karışım ortaya çıkar. Kereviz yaprakları, soğan, havuç, sarımsak dilimlerini kurutun. Kurutulmuş karışımı robotta çekin. İçine dörtte biri kadar tuz ilave edip karıştırın. Kurutulmuş ve öğütülmüş karışımı kavanoza koyup çorba ve yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.Kereviz saplarından kereviz suyu yapılır, ıspanağın pişirildiği gibi pişirilebilir. Güzel bir lezzeti ve aroması vardır. Kök kerevizin patates yemeği gibi yemeği yapılabilir. Rendelenip havuç tarator gibi salatası yapılabilir. Çiğ olarak rendelenip lahana salatası yapar gibi salatası yapılabilir. Kerevizin her kısmı ayrı ayrı tüketilebilir. Çok sağlıklı ve çok lezzetlidir. Kerevizi sofranızdan eksik etmeyin. Alerjik durumunuz yoksa bol bol tüketin.Gülsüm ELEN