MALTAŞ TAPINAĞI, MUHTEŞEM ATMOSFERİYLE 3 BİN YILDIR AYAKTA
Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı tarihi Frig Vadisi’nde bulunan maltaş tapınağı büyüleyici atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Frig Vadisi’nde, Aslantaş Kayalarının 50 metre ilerisinde Göynüş Vadisi olarak bilinen bölgede muhteşem atmosferiyle 3 bin yıldır ayakta duran tapınak, üzerinde Frig medeniyetinden kalma yazılar ve motifler barındırıyor. Tarihi milattan önce 7. yüzyıla dayanan yapıda, dönemin medeniyetleri tarafından ayinler yapmak amacıyla kullanıldığı biliniyor. Maltaş Tapınağı’nın yerden yüksekliği 10 metreyi bulurken, devasa anıt abidesinin alt kısmında bir oda (niş) ve önünde 600 metrekarelik tapınma alanı bulunuyor. Tanrıça Kybele’ye kurbanların sunulduğu tapınakta, arka kısımda bir kuyu ve kurbanları adamak için kullanılan bir sunak yer alıyor. Odadan tapınağın üst kısmına doğru uzanan yaklaşık 10 metre uzunluğa sahip mihrap bulunuyor. 1938 yılında bölgede yapılan ilk çalışmalarda tapınağın tamamının planının çıkarıldığı biliniyor.
YURT İÇİNDEN VE DIŞINDAN BİNLERCE ZİYARETÇİ GELİYOR
Kültür ve tarih turizmine ilgi duyan herkesin görmek için can atacağı bir eser olan Maltaş, Anadolu medeniyetlerini öğrenme açısından oldukça farklı bir noktada bulunuyor. Maltaş, yurt içinden ve dışından ziyaretçilerin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Afyonkarahisar turizmine kazandırılarak şehrin ekonomisine ve sosyo-kültürel yapısına katkı sunan Maltaş Tapınağı, bölgedeki gün yüzüne çıkarılmış en nadide eserlerden biri olma özelliğini sürdürüyor.
İÇİNDE HAZİNE SAKLI OLDUĞUNA İNANILIYOR
İhsaniye İlçesi, Kayıhan Beldesi sınırlarında, Göynüş (Köynüş) Vadisi’nin güneybatı köşesinde, vadiyi batıdan sınırlayan Akkuş Yuvası Kayalıkları üzerinde bulunan bir açık hava tapınım alanıdır. İçinde hazine saklı olduğuna inanıldığı için yöre halkınca “Maltaş” ya da “Malkaya” adıyla adlandırılmıştır. Bölgedeki diğer Frig kaya anıtları ile birlikte MÖ 8.-6. yüzyıllar arasına tarihlendirilmektedir. Anıt ile ilgili ilk çalışma 1881 yılında W. M. Ramsay tarafından gerçekleştirilmiş olup ilerleyen yıllarda A. Gabriel, M. P. Devambaz, E. Haspels ve C. Brixhe gibi farklı ülkelerden birçok bilim insanı tarafından da çalışılmıştır.
FRİG YAZITI YER ALIYOR
Maltaş Frig Anıtı, ana kaya kütlesinin sarp güneydoğu yüzünün 12,25 metre x 11 metre x 9,56 metre ebatlarında ve 0,85 metre derinliğinde düzleştirilmesi ile oluşturulan alana oyularak oluşturulmuştur. Anıtın, niş tabanından üst çatı noktasına kadar ki yüksekliği 8,64 metre, genişliği ise taban seviyesinde 8,98 metredir. Anıtın çatısı eğimli beşik çatı olup saçaklar kademeli olarak dışa taşkındır. Alınlık kısmı alt alta kademeli üç pervazla çevrelenmiştir. Orta pervazlar baklava motifleri ile süslü, diğerleri sadedir. Alınlığın merkezinde, baklava motifi dizisi ile bezemeli kalın bir orta dikme yer alır. Anıtın duvar yüzeyi, rapport tekniğinde yerleştirilen geometrik motiflerle süslenmiştir. Bu süsler, her iki yanda üzeri baklava dilimi bezeli silmelerle çerçeve içine alınmıştır. Bu silmelerden soldakinin üst kısmında 11 harfe kadar korunabilmiş bir Frig yazıtı yer almaktadır. Anıtın cephesinde 2 metre x 2 metre ölçülerinde kare formlu bir niş bulunmaktadır. Niş iki kademeli bir çerçeve ile çevrilidir. Birinci çerçevenin üst köşelerinde ve ortasında, makara formlu, yanlarda volüt benzeri işlemeler görülen konsol benzeri çıkıntılar vardır. Bu kabartmalar ahşap mimariye ait dışa taşkın taşıyıcı elemanların kayaya yansıması olmalıdır. Bu kabartmaların hemen altında, dar bir silme üzerinde oldukça silik durumda olan bir satır Frigçe yazıt daha bulunuyor.
>>ÖZEL HABER: YASİN AY – HÜSEYİN ER – SELÇUK AYDIN
YASİN AY