Afyonkarahisar’ın medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel alanlarından biri olan Memeç Kayalıkları, adını duyunca belki de pek çoğumuzun hakkında bilgi sahibi olmadığı ama derin bir geçmişe sahip olan önemli bir yerdir. Türkeli Gazetesi olarak siz değerli okurlarımız için Memeç Kayalıklarını araştırdık ve bu tarihi alanın sırlarını sizlere sunuyoruz.
Bizans Döneminden Kalma İzler
İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasının sınırlarında, Eme Gölü yolu üzerinde bulunan Memeç Kayalıkları, kasabaya tarihi ve kültürel yönlerden önemli katkılar sağlamaktadır. Kayalıkların güney yüzeyi sarp ve dik bir yapıya sahipken, diğer yüzeyleri kısmen toprakla örtülüdür. Bu kayalıkların tarihi Bizans dönemine kadar uzanmakta ve içinde o döneme ait kiliseler, mezar odaları ve barınaklar barındırmaktadır.
Tarihin İzleri: Kilise, Barınaklar ve Mezar Odaları
Memeç Kayalıkları, tarihi izleri günümüze kadar taşıyan yapılar arasında yer almaktadır. Kayalığın üst ve ön kesimleri zamanla parçalanmış olsa da, kilisenin iç bölümündeki apsis, üç kemerli girişle ayrılan ve kalan üst parçalardan anlaşılmaktadır. Bu apsis bölümünde, papaz yeri olduğu düşünülen, ayakları kırık dört ayaklı kemerli bir yapının üst kubbeciği kalmıştır. Diğer barınak ve mezar odaları ise basit yapılar olarak dikkat çekmektedir.
Sinema Dünyasına Katkısı
Memeç Kayalıkları, hem Dünya hem de Türk sinemasına doğal plato olarak önemli katkılarda bulunmuştur. 2008 yılında Cem Yılmaz’ın büyük gişe başarısı yakaladığı “A.R.O.G” filmi burada çekilmiştir. Afyonkarahisar’ın tarihi alanları arasında önemli bir yere sahip olan Memeç Kayalıkları, yerli ve yabancı misafirleri ağırlamaya devam etmektedir. ÖZEL HABER: Selçuk AYDIN-Yasin AY-Hüseyin ER
SELÇUK AYDIN