MÜDÜR DR. KORKMAZ: “SERVİKS KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Serviks kanserinin erken teşhisle tamamen tedavi edilebilen ve ölüm oranları düşük olan bir hastalık olduğunu vurgulayarak, düzenli tarama ve HPV testi ile bu kanserin önlenebileceğini belirtti.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bir açıklama yayınladı.
“SERVİKS KANSERİ KADINLARDA SIKLIKTA GÖRÜLEN KANSER TÜRÜDÜR”
Serviks kanserinin, dünya genelinde kadınlarda üçüncü sıklıkta görülen kanser türü olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Korkmaz, “Serviks ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde onuncu sıradadır. Nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır. Rahim ağzında gelişen bir kanser türü olan Serviks Kanseri, tarama yöntemleri ile erken tanı alarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanıtlanmıştır.” ifadelerinde bulundu.
“SERVİKS KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”
Serviks kanserinin, Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu başta olmak üzere birçok risk faktörüne bağlı olarak gelişebileceğini ifade eden Dr. Korkmaz, “Serviks kanserinin belirli risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar arasında Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu, erken yaşta cinsel yaşam (16 yaşından önce), çok eşlilik, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme (özellikle meyve ve sebzeyi az tüketmek), çok doğum yapma, genetik faktörler, bağışıklık sisteminin ilaçlarla baskılanması sayılabilir. Tarama ve erken teşhis ile tamamen tedavi edilebilen rahim ağzı kanseri, günümüzde diğer kanser türlerine kıyasla daha düşük ölüm oranlarına sahiptir. Düzenli tarama ve kontrollerini yaptıran bir kadının, serviks kanserinden ölmesi neredeyse mümkün değildir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkeler çapında düzenli taramaları önermektedir. Bugün, serviks kanserinin yüzde 99,9’unun HPV enfeksiyonundan kaynaklandığı bilinmektedir. HPV’nin erken tespiti, rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikleri işaret ederek kanserin erken teşhisini kolaylaştırır. Rutin tarama testleri, HPV virüsünü tespit etmeye dayanmaktadır. Ülkemizde, ulusal kanser tarama standartları doğrultusunda, 30-65 yaş arası her kadın, 5 yılda bir HPV testi ile taranmaktadır. Ülkemizin dört bir yanında yer alan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), tüm kanser türlerine yönelik taramaları ücretsiz olarak yapmaktadır. Afyonkarahisar ilimizde de, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde bulunan KETEM’lerde ücretsiz tarama ve eğitimler düzenlenmektedir. . Özellikle 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları, Serviks Kanseri taramaları için merkezlerimize davet ediyoruz.” dedi
ŞEYDA YEŞİLÇAY