YÜKSEK TEKNOLOJİ DENİLİNCE AKLA AFYON’DA GELİYOR
Posta Gazetesi ekibi geçtiğimiz haftalarda Afyonkarahisar’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen ziyaretler sonrasında Posta Gazetesi’nin deneyimli köşe yazarı bilal emin turan Afyon’a dair izlenimlerini paylaştı. O izlenimler arasında kenttin yüksek teknolojisine büyük yatırım yapan Artuk Aviation şirketine yer verdi.
ROTASINI GÖKYÜZÜNE ÇEVİRDİ AIRBUS İÇİN PARÇA ÜRETİYOR
Ziyaretler kapsamında Artuk Aviation şirketini ziyaret eden posta gazetesi köşe yazarı Bilal Emin Turan şirketin Genel Müdürü Müdür Önder Artuk’tan önemli bilgiler aldı. İşte Posta Gazetesi köşe yazarı Bilal Emin Turan’ın köşe yazası; ‘’ Adından da anlaşılacağı gibi ağırlıklı olarak havacılık sektörüne odaklı faaliyet yürütüyor. Yüzde 100 yerli sermayeli şirket, zorlu havacılık ve medikal parçaları titanyum gibi en sert metalden üretme kabiliyetine sahip. Hatta ürettiği parçalar Airbus gibi dünya devi yolcu uçağı üreticileri tarafından kullanılıyor.
30-35 TRİLYON DOLARLIK PAZAR TEŞVİK ETTİ
Airbus’ın onaylı tedarikçisi olmak için 2019 yılında yola çıktıklarını belirten Önder Artuk, “2019 yılında Boeing 44 bin, Airbus da 39 bin uçak üretecekti. 2024 verisi de bunun aynısı ve hedefledikleri konjonktürde devam ediyor. Bu uçakların üretim ve bakım maliyetleri ise 30-35 trilyon dolarlık bir pazara işaret ediyor. Bu verileri bizi sivil havacılığa yönlendirdi” dedi.
TÜM UÇAKLARINDA TÜRKİYE’DEN EN AZ BİR PARÇA VAR
Önder Artuk, sivil havacılıkta üretilen parçaların kullanılabilmesi için ‘Part 21’ sertifikasının önemine işaret ederek, “Önümüzdeki süreçte de tesisimize ‘Part 21’ sertifikası alacağız. Üniversitelerle de işbirliği yapıyoruz. Eklemeli imalatla ilgili tüm hocalarımızla irtibat halindeyiz. Teknopark’ın da ortağıyız. Eklemeli imalat teknolojilisi 3D printer mantığıyla çalışıyor. Ama biz en zoru olan titanyum işliyoruz. 30 mikron hatayla üretim yapıyoruz. Parçaları TAI bizden alıyor ve tüm testleri yaptıktan sonra Airbus’a veriyor. Bugün Airbus uçaklarının tamamında Türkiye’de üretilen bir parça var” diye konuştu.
GAZİLER İÇİN KAFATASI PARÇASI DA YAPIYOR
Havacılık özelinde kurulan firma, titanyum insan vücuduyla uyumlu olduğu için medikal alanda da üretim yapıyor. Süreç şöyle işliyor: Doktor parça gereken bölgenin tomografisini çekip modelini bilgisayar ortamında Artuk Aviation’a gönderiyor. Firma da kişiye özel üretim yapıyor. Bu kapsamda gaziler için kafatası parçası, çene kemiği parçası gibi kritik parçalar üretilebiliyor. Türkiye’de bu anlamda gerekli olan medikal parçaların tamamı bu firma tarafından üretiliyor. Böylece yurtdışından getirtilebilecek parçalar burada 7’de 1 fiyata üretilebiliyor.
20 YILLIK ORTAKLIK VE DERSANEDE BAŞLAYAN GİRİŞİM
Önder Artuk, ortağı İsmail Palalı ile 20 yıllık bir geçmişi olduğunu anlattı. Bu ortaklığın kurulması da dersane yıllarına dayanıyor. Önder Bey aslında bir fizik öğretmeni. Öğretmen olarak çalıştığı dersanenin mülk sahibi İsmail Bey. İsmail Bey aynı zamanda Afyon’un önde gelen sanayicilerinden biri. Başta Önder Bey, “Uçaklar için parça üretelim” deyince İsmail Bey “Biz kim Airbus’a parça üretmek kim” diye fikre itiraz etse de gelinen noktada uzun vadeli ve istikbali göklerde olan bu vizyon hayata geçmiş.’’ İfadelerine yer verdi.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ