DİYETİSYEN YEŞİLÇAYIR TÜRKELİNE KONUŞTU
Diyetisyen nimet yeşilçayır sağlıklı bir beslenmenin ilk olarak alışverişten başladığının altını çizerek, “Sağlıksız besinleri satın alarak onları yemek için ilk adımı atmış oluyoruz. Sağlıklı bir beslenme mutfaktan değil alışverişten başlıyor” dedi.
SAĞLIKLI ALIŞVERİŞ SEPETİ NASIL OLUR?
Sağlıklı beslenme günümüzün en çok konuşulan konuları arasında kamuoyunda konu ile ilgili birçok haber makale köşe yazısı yayınlanmakta bizde Türkeli Gazetesi olarak diyetisyen Nimet Yeşilçayır’a sağlıklı beslenmenin sırlarını sorduk. Diyetisyen Yeşilçayır sanıldığının aksin sağlıklı beslenmenin sofradan değil alışverişten başladığını ifade etti.
“ABUR-CUBUR TÜKETİMİNİ SONLANDIRIN”
Diyetisyen Yeşilçayır sağlıklı beslenme için ne yediğimize dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sağlıklı beslenelim, abur-cubur yemeyelim güzel şeyler yiyelim istiyorsak tek kuralımız almamak; Sağlıksız besinleri satın alarak onları yemek için ilk adımı atmış oluyoruz. Peki, mutfağımızı nasıl sağlıklı hale getirebiliriz?” sorusunu kendimize sormalıyız” dedi. Diyetisyen Yeşilçayır diyette ilk basamağa dikkat çekerek, “İlk basamak alışverişte başlar. O zaman yeni bir soru alışverişi nasıl sağlıklı hale getirebiliriz?” dedi.
SAĞLIKLI ALIŞVERİŞ SAĞLIKLI DİYETİN ANAHTARI
Diyetisyen Yeşilçayır sağlıklı beslenmenin öncelikle yiyecek maddelerin seçiminden başladığını dile getirerek, “Alışveriş öncesi mutlaka evimizde haftalık yemek menüsü oluşturmalıyız. Hangi gün hangi yemekleri yapacağımıza karar verelim. Alışveriş listesi yapalım ki fazla gıda alımının önüne geçelim. Alışverişe tok iken gitmeliyiz ve genelde sakin bir zaman dilimini tercih etmeliyiz. Çünkü alışveriş sürecinde aç olmak daha fazla besin almamıza neden olabilir. İhtiyaç ve amaca uygun olan bir alışveriş sepeti oluşturmalıyız. “ dedi.
ALIŞVERİŞ SEPETİNDE NELER OLMALI?
Diyetisyen Yeşilçayır sağlıklı beslenme içim alışveriş sepetinde on madde ile açıklamak istediğine dikkat çekerek, “Peki bu alışveriş sepetinin içinde neler olmalı? Sizin için sıralayayım: Süt ve süt ürünleri (Bunlarda çeşitliliğe önem verelim örneğin yoğurt, peynir, kefir, inek sütü, badem sütü vb.) Beyaz ekmek yerine tam tahıllar, tam buğday, tam çavdar ekmeklerini tercih edelim. Pirinç yerine daha çok bulgur, kinoa, karabuğdaya öncelik verelim. Yumurta mutlaka haftalık kişi saile yısına göre yer almalı. Mevsimine göre taze sebze ve meyve çeşitleri kesinlikle bulunmalı. Sağlıklı yağlara da ayrıca yer vermeliyiz (Örneğin: zeytinyağı, hindistancevizi yağı vb.)Kurubaklagiller ise haftada en az 1 defa pişirilecek şekilde yer almalı. Et, tavuk, balık vb. gıdaları mutlaka bulunduralım. Ayrıca yüksek kaloriye sahip abur-cubur gıda diye adlandırdığımız besinler yerine yağlı tohumlar ve kuru meyveleri tercih edelim. Son olarak ise gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran, maden suyu vb. bulunduralım. “ olarak siz Türkeli okurları ile paylaşıyorum” dedi.
>>ÖZEL HABER
EVREN ATCI