Soğuk Algınlığı Günlük Yaşantınızı Olumsuz Etkileyebilir
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Pınar, soğuk algınlığı ve grip hakkında önemli bilgileri paylaştı. Bu bilgiler, hastalıkların belirtileri, bulaşma yolları, önlemler ve tedavi yöntemlerini içeriyor.
Soğuk algınlığı diğer adıyla nezle olarak da bilinir. Üst solunum yollarını etkileyen bulaşıcı, viral bir enfeksiyondur. En sık rastlanan etkenler Rhinovirus, RSV, Adenovirüs gibi virüslerdir. Bulaşma havada virüs taşıyan damlacıkların solunması, hasta bireylerle temas, hasta bireylerin kişisel eşyalarıyla temas yoluyla olur. Salgın zamanlarında kalabalık yerlerde bulunmak bulaşma ihtimalini arttırır. Daha çok çocuklarda olmak üzere her yaşta görülebilir. Her zaman görülebilmekle birlikte mevsim geçişlerinde çok sık görülür. Başlıca belirtileri halsizlik, iştahsızlık, öksürük, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, üşüme - titreme, genel vücut ağrısı, burun akıntısı, hapşırma olabilir. Genellikle hafif seyreder. Çocuklarda yetişkinlere göre daha ağır seyredebilir. Ek hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda hastalık ciddi seyredebilir. Astım krizini, KOAH Alevlenmelerini tetikleyebilir. Bazan orta kulak iltihabı, bakteriyel enfeksiyonlar ve zatürre gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Bu hastalığı grip ile karıştırmamak gerekir. Grip İnfluenza virüsünün sebep olduğu, klinik olarak daha ağır seyreden, kendisi zatürre yapabilen, bakteriyel zatürre ve başka bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bir hastalıktır. Salgınlar ve bazen pandemiler yapar. Tanıda kullanılan testleri vardır. Her yıl yenilenen aşısı vardır. KOAH hastaları ve diğer bazı kronik hastalıklar, yaşlılar gibi bazı risk grupları aşılama kapsamındadır. Tedavisinde kullanılan etkene yönelik antiviral ilaçları mevcuttur.
Hastalığın tanısı hafif vakalarda öykü ve fizik muayene ile konulur. Ağır seyreden ve komplikasyon gelişmiş olgularda kan tahlilleri ve görüntüleme tetkikleri yapılır.
Hastalığın önlenmesinde kişisel korunma tedbirleri ve hijyen kuralları önemlidir. Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmamak, hasta kişilerle yakın temas etmemek, hasta kişilerin kişisel eşyalarını kullanmamak, el temizliğine ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Hastalık etkeni virüslere karşı aşılama yoktur
Tedavide hafif vakalarda istirahat, bol sıvı tüketmek, sıcak içecekler, ortam havasını nemlendirmek, vitamin takviyeleri almak, boğazı ve öksürüğü rahatlatacak bitki çayları önerilir. Öksürük kesiciler, ağrı kesiciler gibi semptomlara yönelik ilaçlar reçete edilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, otit, KOAH-Astım alevlenmeleri, zatürre gibi komplikasyonlar gelişirse ek tedaviler uygulanır.
TÜRKELİ HABER MERKEZİ