SOKAK HAYVANLARI EMİN ELLERDE BAKILIYOR
“12 BİN M2 ALANDA DOĞAL YAŞAM ALANI OLUŞTURACAĞIZ”
Gerek sahipli gerekse sahipsiz köpeklerin sokaklarda başı boş yaşamasının önüne geçilen yasanın ardından Afyonkarahisar Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağını ziyaret ederek yürütülen çalışmaları sizler için görüntüledik. Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Şükrü Ertunç, sokak hayvanları için tüm imkânların seferber edildiğini belirtti.
Afyonkarahisar Belediyesi veteriner işleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan Hayvan Barınağı farklı ırklar ve türlerin yer aldığı bölümlerinde sokak hayvanlarını hem rehabilite ediyor hem de sahiplenmek isteyenler için kolaylıklar sağlıyor.
“BARINAĞIMIZDA SOKAK HAYVANLARININ TEDAVİ BAKIMLARINI ÜSTLENİYORUZ”
Sokaklarda bulunan hayvanların barınaklarda bakımını üstlendiklerini ifade eden Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Şükrü Ertunç; “Barınağımızda kedi ve köpeklerden oluşan sokak hayvanları bulunuyor. Farklı ırklardan birçok sokak köpeği ve sokak kedilerimiz de var. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, önceki yasada sokaktan aldığımız köpekler barınmamıza getirilip, kısırlaştırılıp, aşılatıp, işaretlenip tedavileri yapılıp sonra alındıkları ortama tekrar geri bırakılıyordu. En son yasanın revize edilmesiyle birlikte tüm işlemleri yine aynı şekilde yapıyoruz. Alındıkları ortama bırakmayıp barınakta bakımlarına devam ediyoruz.” dedi.
“BARINAĞIMIZDA SOKAK HAYVANLARININ TÜM BAKIMLARI YAPILIYOR”
Sokaklardan alınan hayvanların hayvan barınağına geldiği andan itibaren yürütülen çalışmalara da değinen Ertunç; “Sokaktan alınan bir hayvan barınağa teslim edildikten sonra 10 gün müşahede de duruyor barınağımızda. Sonrasında veteriner hekimlerimiz kısırlaştırmalarını yapıyorlar. Barınağa girdiğinde işaretleniyor hayvanlarımız yani küpe olayı yapılıyor. Sonrasında kuduz aşıları, karma aşıları yapılıyor. Kısırlaştırma ameliyatı yapılan sokak hayvanları nekaat dönemi dediğimiz iyileşme süreci tamamlandıktan sonra bakımlarına devam ediliyor.” diye konuştu.
“BARINAĞIMIZDA SADECE SOKAK HAYVANLARI YOK”
Barınakta sadece sokak hayvanlarının bulunmadığını da dile getiren Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Şükrü Ertunç; “Türk Ceza Kanunu’nda yer alan yasaklı hayvanların bakımının yasak olması nedeniyle bu tür hayvanların tespiti sonrası kişilerden hayvanlar resmi prosedürler uygulanarak mahkeme kararıyla ellerinden alınıp barınağımıza teslim ediliyor. Biz artık yasal olmayan ırkların hepsini yedemin diğer bir ifadeyle emanet olarak alıyoruz ve ölümüne kadar barınakta bakımına devam ediyoruz. Bu hayvanlar özellikle tedavilerin yanı sıra beslenmeleriyle de yakından ilgileniyoruz” dedi.
“SOKAK HAYVANLARIMIZIN BESLENMESİNDE BİRÇOK KURULUŞTAN DESTEK ALIYORUZ”
Barınakta bakımları üstlenilen sokak hayvanlarının beslenmesinde de birçok kamu ve özel kurum ve kuruluşların desteğini aldıklarını ifade eden Ertunç; “Barınağımızda misafir ettiğimiz hayvanlarımızın hepsinin beslenmelerini şehrimizdeki birçok otel, yatılı okul, hastane, İl Jandarma gibi kurumlardan toplamış olduğumuz yemek artıklarıyla birlikte beslenmelerini sağlıyoruz. Yeterli olmadığı takdirde de kuru mamayla takviye ediyoruz. Sokak hayvanlarımızın beslenmesi için Belediye Başkanımızın da desteğiyle yakın bir süreçte mama makinesi de temin ederek sokak hayvanlarımızın beslenme ihtiyacını giderecek adımları da atacağız” diye konuştu.
“YENİ BİR REHABİLİTASYON HASTANESİ İNŞA EDECEĞİZ”
Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Şükrü Ertunç; “Sokak hayvanlarını yakından ilgilendiren revize edilmiş yeni yasada 31 Aralık 2028 yılına kadar belediyelerin doğal yaşam alanı oluşturmaları konusunda devlet kanadından yasa açıklandı. Bu kararın ardından biz de 12 bin metrekarelik bir alana şu anda Afyon Belediyesi olarak yeni bir doğal yaşam alanı oluşturuyoruz. Zaten başkanımız Burcu Köksal hanımefendinin de seçim vaatlerinden birisi olan Patiköy Projesi'ni de burada tamamlamak istiyoruz. Ayrıca bildiğiniz üzere müdürlük binamız ile barınağımız iki farklı noktada idi. Yeni bir bina yapımı için çalışma başlatıldı. Yapılacak olan binanın üst katı idari bina olacak ve alt katını da rehabilitasyon hastanesi haline getireceğiz.” dedi.
“AKÜ İLE BELEDİYE ARASINDAKİ PROTOKOL DEVAM EDİYOR”
Belediye ile AKÜ arasında imzalanan protokol hakkında bile veren Ertunç, “9 Eylül 2024 tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ile beraber belediyemiz bir protokolü imzaladık. Sokak hayvanlarının tedavileri ve daha çok kırıklı, kaza geçirmiş hayvanların tedavileri amaçlı bir protokol imzalandı. Bir yıl süreyle imzalandı protokolümüz. Şu anda dışarıdan ağır yaralı gelen, barınağımızda müdahale edemediğimiz tüm hayvanlarımızı Afyon Kocatepe Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde tedavileri sağlıyor ve belediye olarak karşılıyoruz.” diye konuştu.
“SATIN ALMA SAHİPLEN”
Petshoplardan hayvan satın almayı düşünen hayvanseverlere de çağrıda bulunan Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Şükrü Ertunç, barınakta farklı ırk ve türlerdeki hayvanları sahiplenmelerini önerdi. Ertunç; “Bir şahsın hayvan sahiplenmesi için öncelikle barınağımızı ziyaret etmesi gerekiyor. Barınağımıza gelen ve hayvan sahiplenmek isteyenlerden hiçbir ücret almıyoruz. Sadece bir tek kimlik fotokopisi alıyoruz bununla birlikte barınağımızda istediği hayvanı sahiplenebiliyorlar. Bizim bu konuda da vatandaşlarımıza çağrımız şu şekilde olabilir. Sahipli hayvanları bir heves için, çocukları için, kendileri için hayvanları sahiplenip doğaya bırakmamaları. Satın alacakları hayvanlar yerine gelip barınaklardan hayvanların sahiplendirilmesini her zaman biz destekliyoruz ve bütün vatandaşlarımızı da barınağımıza bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
>>ÖZEL HABER: MUSTAFA KILINÇ - ŞEYDA YEŞİLÇAY
ŞEYDA YEŞİLÇAY