İSMET ATTİLA -28-
KÖY HİZMETLERİ -2-
—Halkın parası, halka hizmet içindir, diye tekrar ederek sözlerine devam etti.
Söylediğim gibi bu, 11.5 milyar TL 1995 yılında kullanılmak üzere gönderdim, diye ekledi.
Sonra da, İlçeler ile ilintili köy yollarından bahsetti ve elindeki notlardan şöyle okudu İsmet Bey.
Merkez ilçe bağlantılı; Köprülü, Belkaracaören, Kızıldağ, Gözsüzlü, Çıkrık, Bostanlı, Alanyurt, Yarımca köylerinin Merkez ilçe ile ilintili köy yolu bağlantıları..
Sincanlı İlçesi Bağlantılı; Gezler ve Kayadibi,
Şuhut ilçesi ile ilintili; Bademli, Yarışlı, Hallac, Oynayan, Akyuva, Demirbel, Ortapınar, Senir, Arızlı, Kulıçkaya köy yolları.
Gene Şuhut bağlantılı, Çay Pazaragaç köyü yolları, yapıldı.
Kısa süreli de olsa, Tarım ve Köyişleri Bakanılğım döneminde, tüm gayretimi Afyona ve Afyon köylerine hizmeti, nasıl daha çok götürebilirim gayreti içinde oldum dedi.
—Ben söz alarak, değerli bakanım köylere yollar, içme suyu güzelde, Tarım arazilerinin de sulamaya, suya ihtiyacı var. Toprak da, arazi de su içerek, ürün verecek. Ogün’ün şartlarına göre (30 sene kadar önce) , Tarım arazilerini sulama konusunda da bilgi verirmisiniz, diye soru yönelttim.
İsmet Attila’da...
Sondaj makinaları ile kuyular açıldı, buralara elktirik de gerekiyordu, dedi ve devam etti...
—Maliye bakanlığım döneminde, elektiriksizlik nedeni ile sulanamayan tarımsal arazilerin, sulanabilmesi için, TEDAŞ İl Müdürlüğüne, bu amaçla 44.2 Milyar TL ödenek gönderdim diyerek konuşmasını şöyle dürdürdü...
O tarihte Afyon’da daha önce, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünce 800 adet Sulama kuyusu açılmıştı. Ancak bu su kuyularının çalışması için elektrik yeterli değildi, çoğunda elektrik yoktu. Bu sulama kuyularının çalışması için, elektriğe ihtiyaç da vardı, elektrik gerekiyordu.
Bu kuyulara elektrik hattı, çekilmesi, trafo ve elektrik panosu ihtiyaçları vs için, sulama kuyularının çalışır hale getirilmesi için de 44.2 Milyar TL TEDAŞ İl Müdürlüğüne (Elektrik Dağıtım İl Müdürlüğüne) ödenek göndererek, sulama kuyularını çalışır hale getirdik.
Bu ödeneklerle, köylerin elektrik ve tarımsal arazilerin sulama imkânı da sağlanmış oldu. 1995 yılı itibarı ile sulanamayan tarımsal arazilerin sulanması ve ürün vermesi için hizmete sundum. Çiftçiye ilimize ve ülkemize destek olmaya çalıştım.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığım döneminde, tarımda verimliliği artırmak amacı ile İlimiz Afyonkarahisar’da , Gıda Tarım il Müdürlüğü bünyesinde, Toprak Analiz Laboratuvarı kurdum.
Toprak analizi ile, tarlanın kimyasal yapısına göre, hangi ürün ekilmeli ve hangi gübre ne oranda kullanmalı. Hangi toprakta, hangi ürün ve ne kadar su verilmeli gibi çok amaçlı laboratuvar ....
Gerek Maliye bakanlığım ve gerekse Tarım ve Köy İşleri Bakanlığım süresince....
Kaynak :İsmet Attila
Dizi devam edecek....