Germiyan Beyi Süleyman şah türbesi, Afyonkarahisar Kadınlar pazarı içerisindedir. Türbe 1387. Yılında yapılmış tuğla kubbeli dört yanı açık biçimde yapılmıştır. Türbenin bulunduğu alanın. Germiyan Sultanlarının gül bahçesi olduğu söylenir, daha sonra bu alan. Garipler mezarlığına dönüştürülmüş mezarlık kaldırılınca geriye sadece türbe kalmıştır.
Süleyman Şah kimdir "Süleyman Şah"
Germiyanoğulların'nın 3. Beyi'dir. Alişir oğlu. l.Yakup Bey'in torunu Mehmet Bey'in büyük oğludur. Kütahya merkezli olarak 1278. Yılında kurulun beylik tam bağımsızlığını 1300. Yılında Ali şiroğlu Yakup Bey ile açıklamış beyliğe önce kendisi, l.Yakup Bey, beylik yapmıştır.
Kurulan ve bağımsızlığını açıklayan. Beylik (1302- 1340) yılları arası.
Yakup Bey ile güç kazanmıştır, Beyliğin en güçlü dönemi olarak bilinir.
Beyin vefatından sonra.
Oğlu Mehmet Bey posta geçmiştir (1341-1361) yıllarında, Beylik makamında oturan, Mehmet Bey vefat ettikten sonra.
Yerine oğlu Süleyman Şah geçmiştir (1361-1387). Mehmet Bey'in büyük oğlu Süleyman Şah 3. Germiyan Bey'i olmuştur 1387 yılında Süleyman Bey'in vefatından sonra.
Oğlu 2. Yakup Bey'in posta geçtiği bilinmekte.
Daha sonra 1390. Yılında beyliğe bağlı olan. Kütahya, Manisa, Aydın, Bursa, Denizli, Bilecik, Afyonkarahisar, Uşak, Simav, Emet, Kula, Salihli, bütün topraklar Osmanlıya geçmiştir.
Ve Germiyanoğulları Beyliği 1428. Yılında dağılıp sonlanmıştır.
Germiyanoğlu Mehmet Bey "oğlu"Süleyman Şah'ı. Hazreti Mevlana'nın torunu Sultan Veled'in kızı Abide Mutahhara hatunla evlendirir.
Süleyman Şah, Sultan Veledin hem müridi hemde damadı olmuştur.
Bu evlilikten Hızır Paşa ve İlyas Şah adlı iki oğlu ile Devlet Hatun adında bir kızı olmuştur.
Süleyman Şah'ın büyük oğlu olan, Hızır Paşa'nın oğlu.
Afyonkarahisar'da Mevleviliğin kurucusu olan Aba Puş-i Veli hazretleri'dir.
Yani Sultan Divani hazretlerinin babası.
Dolayısıyla, Germiyan Beyi Süleyman Şah, Sultan Divani hazretlerinin babası tarafından dedesi dir baba tarafından soyu Germiyanoğullarına dayanmakta.
Mutahhara hatun tarafından ise soyu, Mevlâna Celaleddin Rumî Hazretlerine dayanmaktadır.
Germiyan Beyi Süleyman Şah diğer evliliğini ise meşhur ümeradan Müberrazüddin Umur bin savcı'nın kızı ile yapmış ve kendisinden sonra tahta geçen 2. Yakup, bu evliliğinden dünyaya gelmiştir.
Süleyman Şah Beyliği döneminde Germiyanoğulları güneydoğusunda bulunan, Karamanoğulları ile büyük bir mücadeleye girer öte yandan kuzeyinden. Osmanoğulları giderek daha da güçlenmektedir.
İki güçlü beylik arasında sıkışan, Süleyman Şah siyasi bir karar alarak kızı, Devlet hatunu l.Murad'ın oğlu Şehzade Beyazid. (Yıldırım) ile evlendirerek geleceğini daha parlak gördüğü, Osmanoğulları ile akrabalık bağı kurar.
Bir ay süren dillere destan bu düğüne.
Mısır hükümdarı ile Anadolu beyliklerinin hepsi davet edilmiştir kız çeyizi olarak Kütahya Tavşanlı Emet Osmanlılara verilmiştir.