Kıymetli geceye, kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir, bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir.
Arefe yalnız zilhiccenin 9. Günüdür, başka güne arefe denmez.
Arefe günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:
1- Arefe günü sabah namazından, kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar erkek, kadın, herkes cemaatle kılsın, yalnız kılsın 23 vakit farz namazlarda selamı takiben ve "Allgihüm.meentesselam..." demeden önce, bir kerre vacib olan teşrik tekbirini söylemeli yani "Allâhu ekber Allâhu ekber, Lâilâheillellâhü vallâhu ekber, Allâhu ekber ve lülâhil hamd" der.
Namaz kıldığı yerden çıktıktan veya konuştuktan sonra, unuttuğu tekbir hatırına gelse, artık tekbiri okumak gerekmez, okursa da sakıncası yoktur. (Haiebi)
2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır. Fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şerifte:
"Arefe günü oruç tutana, Âdem(as)'dan Sur'a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır (R. Nasihin)
Arefe günü tutulan oruç, bin gün(nafile) oruca bedeldir. (Taberani)
Ancak, hac yapanların arefe günü oruç tutmaları uygun görülmemiştir.
Arefe günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur. (Müslim)
Arefe günü kulağına, gözüne ve diline sahip olan kişi mağfiret olunur. (Taberani)
Yani günah sayılan sözleri dinlemekten, bakmaktan ve konuşmaktan kaçman kişi bağışlanır demektir.
Şeytan, Arefe gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kindar görülmez. (İ. Malik'ten)
Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua redolunmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi, (isfehani)
3- Arefe gününü fırsat bilip dua etmeli Hadis-i şerifte:
Duanın faziletlisi, Arefe günü yapılandır. (Beyhaki)
4- Arefe gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli ve insanlara iyilik etmeye çalışmalı.
Hadis-i şerifte:
Arefe gününe hürmet edin. Arefe Allah Teâlâ'nın kıymet verdiği bir gündür. Hürmet etmek ise günah işlememekle olur. (Deylemi)
"Günlerin eftali arefe günüdür. Eğer arefe cumaya rastlarsa, cumasız geçen yetmiş haçtan eftaldir. Buna Haccı Ekber denilmiş isede esas haccı ekber, haccın kendisi, haccı asgarda umre ibadetidir. (Kuhistuniden N. İslam)
Arefe gününün namazı:
Arefe günü iki rekat namaz kılınır. Bu namazın her rekatında besmele ile üç kere Fatiha, üç kere kafirim suresi, bir kere ihlas suresi okunursa bu namazı kılan kimse için Allah Teala şöyle buyurur: " Şahit olunuz ben bunun günahlarım bağışladım" (Gunye)
Arefe Gününün Hacılar Yönünden Önemi:
Arefe günü Arafat'ta bulunmak, haccın farzlarındandır. Burada öğle ile ikindi namazları bir ezan iki kametle öğlen vaktinde birlikte kılınır. Yine Arefe Gecesi akşam namazı, yatsı ile birlikte bir ezan ve bir kametle yatsı vaktinde Müzdelifede kılınır. Birlikte kılman iki farzın arasındaki sünnetler kılınmaz. O gece Müzdelifede gecelenir ve şafaktan güneş doğma arasında orada bulunarak sabah namazını kıldıktan sonra, şeytan taşlamak üzere Mina'ya hareket edilir.
Bayram'ın ilk günü şeytan taşlanır, kurban kesecek olan kurbanı keser, traş olup ihramdan çıkar.
Haccın farzından biri olan tavaf, o günlerde yani bayram günlerinde eda edilir. Bayramın 2. 3. günlerinde de her üç şeytana taş atılır.