DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADIN BESTEKÂRIN BESTELERİ KADINLAR TARAFINDAN OKUNDU
8 Mart 2019 saat 16:30 da Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuvarı’nın Sahneli Derslik Salonu’nda gerçekleşen konseri izleyenler arasında Konservatuvar Müdürü Prof.DR. Uğur Türkmen,öğrenciler sanat severler, bu camianın yakından tanıdığı Osman Ünver ve eşleri Nur Yengemiz de izleyenler arasındaydılar.
Dünya Kadınlar Günü’ne Kadın Bestekâr Neveser Kökdeş besteleri konservatuvar’da görevli üç bayan Öğr.gör.Tunısa Canbay, Öğr. Gör.Tuba Barutcu ve Arş.Gör.Safiye Yağcı tarafından koro ve solo olarak seslendirilmiş, ritim de Öğr.Gör.Cenk Çöl,Öğrenci Halil Özkan,Öğrenci Berk Alp Düzenli,Ud öğrenci İsmail Çelikkol,Keman Dr.Öğr.Üyesi Yavuz Tutuş,kanun Öğr.Gör.Suat Soydemir, çello Yük.Lns.Öğrencisi Selahattin Kınık,piyano Öğr.Gör.Semih Şenyayla sazlarıyla eşlik etmiş sunumu Öğrenci Esra Deveci yapmıştır.
Bestekar Neveser KÖKDEŞ İstanbul Musikisi’nin önde gelen kadın bestekârı ve tanbur sanatçısı.Babası Mabeyinci Hurşit Bey’in sürgünde bulunduğu Drama’da doğdu. Şarkı ve operet bestekârı Muhlis Sabahaddin Ezgi ‘nin kız kardeşidir.
İlk musiki zevkini amatör musikici olan babasından aldı.Ailesi,doğduğu yıl II.Abdülhamid’in özel izniyle İstanbul’a döndüğünde, babası sürgünde ölmüştü. İlkokuldan sonra Notre Dame de Sion’da okudu.Tanbur ve piyanodan sonra gitar çalmayıda öğrendi.
İlk eseri, 12 yaşındayken bestelediği bir polka idi.1.000’den fazla eser bestelediğini ifade ettiği eserlerinin çok büyük bir bölümü kaybolmuş; şarkı,fantezi,zeybek ve köçekçe karakteri taşıyan ancak 80 kadar eseri günümüze ulaşmıştır.
Çoğunluğunun güftesi kendisine ait olan Hicazkâr ‘’GÜL DALINDA ÖTEN BÜLBÜLÜN OLSAM’’; Hüzzam ‘’GÜL OLSAM YA SÜNBÜL OLSAM BENİ KOKLARMISIN; Mahur ‘’BAHAR PENBE BEYAZ OLUR’’;Segâh ‘’BİR EMELE BİN AH ÇEKSEM’’ ve ‘’ KUŞ OLUP UÇSAM SEVDİĞİMİN DİYARINA’’ gibi şarkıları Türk Musikisi’nde ‘’Kadın hassasiyetini’’ni kuvvetle duyuran ve İstanbul Musikisi’ne mal olmuş özel örneklerdir.
Bir süre İstanbul Raddyosu’nda tanbur sanatçısı olarak çalışan Neveser Kökdeş, bu camiada pek rahat bir ortam bulamadı.Eserlerindeki farklı hava ve geleneksel beste şekillerinin dışında bir bestekârlık anlayışına sahip olması sebebiyle kimi çevreler tarafından çokça eleştirilmesi, hatta bazı kötü niyetli kişiler tarafından alay konusu haline getirilmesi yüzünden musiki camiasından küskün bir şekilde ayrıldı.
Ancak elimizdeki eserleriyle Türk Musikisi tarihindeki kadın bestekârların en ön sıralarında yer almakta, Cumhuriyet döneminde yaşamış kadın bestekârlarımızın ise en önemlisi olarak kabul edilmektedir.
Bestekârın hayatı ve eserleri konusunda bilgi verildikten sonra konser;
Rast Medhal saz eseri ile başlamış, rast ‘’Sevmek seni bir suç ise’’; Mahur ‘’ Sevda seline kapıldı gönül’’; mahur ‘’Bahar penbe beyaz olur’’; koro olarak icra edildikten sonra iki eser segâh ‘’Bir emele bin ah çeksem’’; ‘’ Kuş olup uçsam sevgilimi diyarına’’; Öğr.Gör.Tuba Barutcu, iki eser hüzzam ‘’Gül olsam ya sünbül olsam beni koklarmısın’’ ; ;nihavend ‘’Sevdikce seni ömrüm artar ey yâr’; Arş Gör. Safiye yağcı ,iki eser ‘’sûz-nâk ‘’Artık duy sesimi ruhumu yakma’’; sûz-nâk ‘’Rüzgar gibi essin sesin’’Öğr.Gör. Tunisa Canbay Yeşilçay tarafından seslendirilmiş ve son olarak hicazkâr ‘’Gül dalında öten bülbülün olsam. Şarkısı okunmuştur.
Konser izleyenler tarafından fevkalâde beyeni toplamıştır.