SULTAN GENÇ OSMAN SALTANATI (1618-1622)
Genç Osman 1606 yılında doğdu.Birinci Sultan Ahmet’in oğlugur.Tahta çıktığında on dört yaşında idi. Onsekiz yaşına geldiğinde Hotin(Polonya) seferine çıktı.Büyük masraf ve zayiata mal olan bu seferde esaslı bir sonuç alınamadı.
Genç Osman Hacc’a gitmek istedi. Yeniçeriler bunu kendilerinin ortadan kaldırılacağına bağladılar. Ayaklandılar. Birinci Mustafa’yı tahta geçirdiler. Sultan Osman’ı Yedikule zindanında boğdurdular.
Devleti ıslah etmeye niyetli olan Genç Osman, gençliğinin ve tecrübesizliğinin kurbanı olmuştur. Ölümünden sonra Yeniçeriler edepsizce zorbalığı ele aldılar. Anadolu’da da ayaklanmalar oldu. Osman’ın ölümü imparatorlukta çok acı AĞITLARA yol açtı.
GENÇ OSMAN’A AĞIT
Sultan Osman eydür,gam değil hele
Bu, Hâk cânibinden ölüm değildir
Tutup ahret göçün girmişim yola
Bu işleri eden kulum değildir1
Meyitimden yanar cahîm’in nârı
Hizmetimde durur yetmiş bin hûri
Gün’dür her birinin yüzünün nûru
Bu sırrı bilmeyen âlim değildir
Gaziyim, dünyada ettim savaşım2
Âhir son demimde döktüler yaşım
İmam Hasan, Hüseyin’dürür yoldaşım3
Şehit oldum, bana zulüm değildir
Emr-i Hak’la cinan bağında uçarım
Âhiret yakındır, nice geçerim
Cana hayat verir dâim içerim
Kevserden gayrısı dolum değildir
MUSTAFA der, bana eden vezirdir4
Hak bilir kim üstümüzde nâzırdır
Firdevs-i âlâda tahtım hazırdır
Mevlâ, kulu gibi zalim değildir
1)KUL:Asker.Genellikle Yeniçeri.Bu koşmayı söyleyen ozan Kul Mustafa, Yeniçeri olduğu için ocağını temize çıkarmak istiyor. Genç Osman olayını Yeniçeriler yapmış isede öldürülmesini istememişlerdi. Şehzade Mustafa’nın anası ile Sadrazam Davut Paşa, Sultan Osman’ın yeniden tahta geçerek kendilerini cezalandıracağından korktukları için Yedikule zindanında gizlice boğdurmuşlardı. Nitekim son dörtlükte <<bana eden vezirdir>> sözü ile gerçek söyleniyor. Son mısradaki <<Kul>> asker değil,<<abd>> yani Tanrı’ya göre insandır. 2) Sultan Osman yaptığı Lehistan seferinden dolayı Gazi sanını almıştı. 3) Bu imamların şehit edilmesi olayını kendi öldürülmesine yakın buluyor. 4) Sadrazam Davut Paşa.
Kaynak: Öztelli C.Uyan Padişahım S.25