Mevlânadan sonra Mevlevilik Mehmet Semavi hazretlerinin çabasıyla Afyon merkezli bir gelişme göstermiştir.Afyon gerek beylikler, gerekse Selçuklu sultanları döneminde önemli bir durumdadır. Mevlânanın oüğulları Sultan Veled ve Alâeddin çelebinin, Sultan Alâeddinin de katıldığı bir törenle burada Sünnet edildikleri belirtilir.Afyon Karahisar Mevlevi hanesi yetiştirdiği dervişleri ile ününü ülke sınırları dışına yaymış bir merkez olmuştur.Abdülbaki Gölpınarlı Mevleviliğin Ulu Arif çelebi ve yedinci göbekten Mevlânanın torunu Mehmet Semai hazretleri büyük gayret göstererek Mevleviliğin yayıldığını söylemiştir.
Yavuzun Irak seferine katılan Sultan Divani40 Mevlevi dervişi ile 40 bektaşi dervişi kardeş Yaren ilânı insanlar arası bir bağın kurulmasına yol açmıştır.
Aşure günü olarak kutlanan gelenek bu birliğin ikramı olarak günümüze kadar gelmiştir. Bu tür yakınlık ve temaslar, İran Safevi devletinin Anadoluda yayılma gayretlerinin durmasında önemli bir etki sağlamıştır.
Bu durum Osmanlı devletinde birçok Sultanın Mevleviliğe bağlanması veya yardım etmesine neden olmuştur. Mevlevilik sema ve ayinlerinin âdap ve usulü Afyon Karahisar Mevlevi hanasinde yazılı hale gelmiştir.
1963 yılında Afyon halk evinde İhtifal ve Sema gösterisi büyük bir yankı yapmış . Acizane bendeniz sunucu olarak görevlendirilmiştim.
Bir ara Gölpınarlıyı meh eder bir ifade kullanmışım. İkaz edildim en iyisini ALLAH bilir demişti.