Kutlama merasimleri önemli olayların ilk günlerini hatırlamak, yâd etmek için resmi veyahut gayri resmi etkinliklerin yapıldığı günlerdir. Bugünlerde kişiler kendi dünya görüşlerine göre aktivite yapmaktalar. Kimi insan bugünleri fırsat bilip oyun eğlence, çal oynasın vur patlasın zevk ve sefa ile geçirir. Kimileri o günü (özellikle resmi günler)adet yerini bulsun kabilinde kutlama yapar savuşturmaya çalışır. Kimileri de bugünleri milat kabul edip, içinde bulunduğu durumu değerlendirir, kar-zarar hesabı yapar, o günün şartları ile bugünü değerlendirip elde ettikleri veya kaybettiklerini ölçer- tartar, artı-eksi yönlerinin mukayesesini göz önüne alarak geleceğe yönelik planlamalar yapar.
Bugünler de 29 Ekim 1923 te ilan edilen Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlamaya çalışıyoruz. Nice yüzyıllar dileklerimizle Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı kutlu olsun.
Cumhuriyet ilan edildiği tarih olan 29 Ekim 1923 yılı devletin yönetim biçimi olarak Padişahlık, Monarşi, değil Cumhuriyet olduğunun tescillenip ilan edildiği gündür.
Nedir Cumhuriyet: Cumhuriyet, halkın egemenliğini bizzat kendi eline aldığı, kendi kendini yönetmesini esas alan bir yönetim biçimi.
Cumhuriyette hukukun üstünlüğü esastır. Her birey Anayasa ile ilişkili ve kanunlar önünde eşit haklara sahiptir. Halkın, seçme ve seçilme hakkı vardır ve bu hak Anayasal güvence altına alınmıştır. “kamu yararı ilkesi" ön planda tutulmuştur. Cumhuriyet rejiminde asla egemenliğin bir kişiye, bir zümreye, bir sınıfa ya da bir gruba dayanması kabul edilemez. Vatandaşların temel hak ve özgürlükleri en geniş bir biçimde devletin güvencesi ve teminatı altındadır. Yargı tam bağımsız mahkemeler aracılığıyla kullanılır.
Kuruluşundan günümüze yüz yıl içinde Cumhuriyetin temel ilkelerinin ne kadarını gerçekleştirebilmişiz, tam anlamıyla Cumhuriyet rejimini tatbik edebilmiş miyiz?
Cumhuriyetin hayatımıza getirdiği güzellikler neler, eksik kalan, yanlış anlaşılan yönleri neler bunların araştırılıp ortaya çıkarılması ve biran evvel tam olarak Cumhuriyet prensiplerinin uygulamaya konulması elzemdir.
1923 -2023 arası ülkemizin, ekonomi, teknoloji, sanayi, eğitim, sağlık, askeri güç, siyasal, sosyal, kültürel, ilmi seviye gelişmesi ne durumdadır bir muhasebesi yapılmalı. Hangi alanlarda gelişme var bu gelişme yeterlimi. Bazı hususlarda yerimizde mi sayıyoruz, yoksa ilk yıllara geri mi döndük.
Sürekli açık veren bütçe, Dış borcumuzun yüksekliği, yabancı sermayenin ekonomimiz üzerindeki tahakkümü, Kullandığımız Milli paranın yüzyıl önceki alım gücü ve yabancı para birimleri karşısında ki durumu ile bugünkü değer karşılaştırması yapıldığında nereden nereye geldiğimiz açıkça görülmekte ve nasıl bir ekonomik çöküntü içinde olduğumuz anlaşılmaktadır.
“ Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır.” (1933 Afet inan, Atatürk Hakkında B. H. S. 251) Diyen Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin eksik kalan ilkelerinin zamanla tamamlanmasını istemiştir.
Kurucu Liderin “Türk kültür ve medeniyetini geleceğin medeniyet ufkunda bir güneş gibi parlatmalıyız” hedefini gerçekleştirebildik mi?
Cumhuriyet modern insanın huzurlu birey olarak yaşaması için temel ilkeleri içinde barındıran idare şekli. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları huzurlu, mutlu, müreffeh yaşamaya layık başı dik, alnı açık, sırtı pek, karnı tok, onurlu yüce Millet evlatlarıdır. Aziz Milletimiz Cumhuriyetin nimetlerinden biran önce faydalandırılmalıdır.
Hemşerimiz Merhum Aykut Edibali’nin dediği gibi, beş bin yıllık kesintisiz devlet sıradağlarımızdan, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi, dünya devletler ailesinin bir bireyi olarak; adil, sözü dinlenir, saygın, barışçıl, insan hak ve hürriyetlerine dayalı demokratik hukuk devleti hedefine ulaştırmalı ve Muhteşem Türkiye yapmalıyız.
Bizlere Türkiye Devletini ve Cumhuriyetini bahşeden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün emeği geçen atalarımıza rahmet diliyor, şükran ve minnetle anıyoruz.
Yaşasın insan hak ve hürriyetine dayalı demokratik hukuk devleti!
Yaşasın büyük Türk Milleti!
Yaşasın Cumhuriyet!