Ağustos ayı tarihimiz açısından zaferlerle dolu çok önemli bir ay. 1683 Viyana bozgunu ile başlayan geri çekilme ancak Sakarya Meydan Muharebesi ile ( 13 Eylül 1921) durdurulmuş, Milletimizin kötü kaderi Kocatepe’de 26 ağustos 1922 sabahı karşı taarruzla son bulmuştur. 26 Ağustos 1922 tarihinde Kocatepe’de başlayan Büyük Taarruz bugün sınırları kanla çizilmiş Anadolu’yu vatan yapmış müstesna bir tarihtir.
Bu sene 100.yılını kutlayacağımız BÜYÜK TAARRUZ zaferi büyük coşku ve sevinçle kutlanmalı, nesilden nesile itina ile aktarılmalıdır.
Başta Valiliğimiz olmak üzere İlimizin tüm kurum ve kuruluşları Büyük Taarruzun 100.yıl kutlamaları için yoğun çaba içerisindeler. 100. Yıl kutlamaları için planlar, programlar yapılmış görevli kurumlar belirlenmiş hazırlıklar tüm hızı ile devam etmekte. Yayınlanan kutlama programı çok kapsamlı mahiyette. İlimiz ve 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz için ne yapılsa azdır. İnşallah bir aksilik olmaz programlar düzenli bir şekilde icra edilir ve maksat hâsıl olur.
Bundan 50 yıl önce 1972 yılın da Afyonkarahisar Valiliği 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Baş Kumandanlık Meydan Savaşı’nın 50.yıldönümü anısına bir belgesel kitap hazırlayarak katkıda bulunmuş. Kitap ‘BÜYÜK TAARRUZ’DA BATI CEPHESİ KOMUTANLARI VE ŞEHİTLERİ’ ismi ile yayınlanmış. O günün Vali yardımcısı M. Vedat Okay’ ın hazırladığı kitap muhteva olarak Baş Komutan Mustafa Kemal Paşa’ nın konuşmalarını, Genel Kurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün ve görev alan diğer Komutanların kısa tarihçeleri ve görevlerinden bahsetmekte Şehit olan subayların; İsimleri, kişisel bilgileri, fotoğraflarıyla aktarılmakta. Savaşın cereyan ettiği mevzilerin krokisi, Türk ve Yunan birliklerinin mevcut kuvvet durumu ve hareket şekli saat saat belirtilmekte.
Kitabı hazırlayanlar “bundan böyle, Büyük Taarruz’ u ve Başkomutan savaşı’ nı yöreyi ziyaret ederek bilmek, kahraman komutanlarımızı ve Mehmetçik’ i bu görünüm içinde tanımak ve anmak görevi ile de yükümlüyüz.” Diyerek geniş hedefler çizmişler.
Bu kitap daha sonraları bazı özel ve tüzel şirketlerin katkılarıyla ikince defa 1986 yılında çok az bir miktar da(2000 adet) yayınlanmış. Uzmanların önerileri ve eleştirileri doğrultusunda eklemelerle yayınlanan eser. Üçüncü baskı yapacaklara “sayfa kayıtlaması olgusunu aşarak olumlu bir düzeye ulaşmasını umarak” daha güzel ve detaylı bir şekilde belgeselleştirilmesi temenni ve tavsiyesinde bulunuyor.
Bu kıymetli eser veya benzeri tarihi belge niteliği taşıyan kitabın yeniden Valiliğimizin tensipleriyle yayınlanmasında fayda umuyoruz. Yeni bulunan belgelerle, fotoğraflarla, haritalarla zamanın tanıklığını yansıtacak şekilde basılmalı. Yeni yayınlanacak eserin içeriği daha da zenginleştirilmeli. Yunan zulmünü belgeleyen fotoğraflar, Harbin içinde yaşamış, zulmü görmüş kahraman atalarımızın acı hatıraları kitapta yer almalı. Sanal ortamda ulaşıma açılmalı pdf ortamında okuyucunun hizmetine sunulmalı.
100.yıl kutlamalarında emeği geçenlere teşekkür ederiz. Bu vesile ile kahraman şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.