Polikistik over sendromu doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen en yaygın endokrin bozukluklardan biridir.
Hastalığın gelişimini etkileyen bazı dış faktörler; hızlı kilo kaybı/kilo artışı, fiziksel aktivite azlığı, hormonlu gıda tüketimi,uzun süre katkılı/amabaljlı yiyecek tüketimi de pkos ile ilişkilendirilmektedir.
Peki bu durumda beslenme nasıl ve neye göre olmalı?
Pkos olan kişilerde hızlı değil kalıcı kilo kaybı önemlidir. İdeal kilo kaybı ayda 1-3 kg vermektir. Ağırlığının %10’nu 6 ay içerisinde kaybetmek hedeflenmelidir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda bel çevresinin 80 cm altında olması hedeflenir.
Polikistik over sendromunuz var ise mutlaka D vitamin ve B12 düzeylerini takip etmeli. Bu iki vitamin tedavide oldukça önemli ve kilo vermenizi de kolaylaştırır. Bir diğer önemli besinsel takviye ise omega 3 alımı insülin direncini iyileştirici etki gösterir.
Polikistik over sendromu olan kişilerde kafein kullanımına dikkat edilmeli, aşırı çay/kahve/kakao/yeşil çay tüketiminden kaçınılmalıdır. Haftada 1 gün 1 öğün istediğiniz bir yiyeceği tüketin, bu illaki tatlı olmak zorunda değil, o an canınız ne istiyorsa o olsun. Amaç motivasyonu diri tutmak.
Glisemik indeksi yüksek tüm yiyecekleri hayatınızdan çıkarın, bu sadece kilo vermenizi sağlamayacak, bel çevrenizde incelme sağlarken, insülin direncini de düşürecek, açlığınız kontrol altında olacak.
Diyetinize kaliteli yağları içeren; kabak çekirdeği, fındık, badem, ceviz, chia, kinoa, balık, avokado,zeytinyağı mutlaka ekleyin. Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketin salatalarınıza 4 yemek kaşığı kadar haşlanmış kurubaklagil ekleyerek bir öğün yoğurt ile birlikte ekmeksiz tüketebilirsiniz.
Tuz yerine yemeklere lezzet vermek için zencefil, zerdeçal, pulbiberi kullanın.
Canınız çok tatlı istediğinde an az %70 kakao oranlı bitter çikolata 2 kare tüketebileceğiniz en ideal seçenektir. Her gün düzenli 2,5 litre su için çay kahve su yerine geçmez unutmayın. Diyet dahi olsa paketli gıdalardan uzak durun, gerçek besinler tüketin. Sağlıklı karbonhidrat kaynağı olarak günde 2-4 porsiyon taze yada kuru meyve yiyebilirsiniz.