Kadir gecesi, fazilet yönüyle diğer mübarek gecelerden daha üstündür. İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak geceyi ihya eden kullarına Yüce Allah’ın lütuf ve ihsanının zirveye ulaştığı bu gece hakkında Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, melekler ve Ruh (Cebrail), Rablerinin izniyle her iş için inerler. O gece, tan yeri ağarıncaya (fecrin doğuşuna) kadar esenliktir.” (Kadir 97/1-5.)
Surenin indiriliş sebebi hakkında İmam Malik’in Muvatta’ında geçen hadis-i şerifte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık, ümmet-i Muhammed'e Kadir gecesinin verildiği bildirilmiştir. (İ. Malik, Muvatta’, İtikâf, 15)
Ayette geçen bin aydan kastın; hakiki manada seksen üç yıl dört ay olduğu anlaşılmakla birlikte, büyük bir sayıyı ifade eden çokluktan kinaye olduğu da söylenmiştir. Birinci görüş alındığı takdirde, bin ay uzun sayılabilecek bir ömür demektir. Bir ömürde elde edilecek derece ve sevabın, bu gece ihya edildiğinde elde edilebilmesi ise, Yüce Allah’ın mü’min kullarına büyük bir ikramıdır.
Nitekim Allah Resulü (s.a.s.), Ramazan ayının faziletinden bahsederken, “Allah’a yemin olsun ki o ayda bin aydan daha hayırlı bir gece (Kadir gecesi) vardır. Kim ondan gaflet ederse, gerçekten büyük bir sevaptan mahrum olur.” (Nesei, Sıyam, 5) buyurarak gecenin ibadetle geçirilmesini teşvik etmiştir.
Kadir gecesinin hangi gece olduğu konusunda kesin bir bilgi verilmemekle birlikte bu gecenin Ramazan’ın son on gününün tek geceleri içerisinde aranması tavsiye edilmiştir. Bu gece namaz kılarak, Kur’an okuyarak, istiğfar ederek, dua, zikir ve tefekkür ile değerlendirilebilir. Değerlendirildiği takdirde bu gece bizim için paha biçilmez bir kazanç olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam âleminin Kadir gecesini tebrik eder, barış ve huzur içerisinde günahlardan arınmış olarak bayram sabahına kavuşmayı Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.
Mevlüt ŞAHİNER
Afyonkarahisar İl Müftü Yardımcısı
ASR-I SAADET’TEN
Mübarek Vakitler
“Ey Allah’ın Resulü, diğer vakitlerden daha fazla Allah’a yakınlaşmaya vesile olan bir vakit var mıdır ya da özel olarak tercih edilecek bir zaman var mıdır?” Amr b. Abese’nin yönelttiği bu soruya Peygamberimiz şöyle cevap vermişti: “Evet. Aziz ve Celil olan Allah’ın kula en yakın olduğu vakit, gecenin sonlarına doğru olan vakittir. O saatlerde Allah'ı ananlardan olmayı istersen, bunu yap! Kuskusuz o vakitlerde kılınan namazlarda melekler hazır bulunup şahitlik yaparlar.” (Nesai, Mevakit, 35) Ardından ibadet için uygun olmayan vakitleri de sıralayan Sevgili Peygamberimiz, Amr b. Abese’ye güneşin doğduğu, gün ortasında tam tepe noktaya geldiği ve battığı anda namaz kılmasının yasak olduğunu öğretmişti.
Zamanın akışı içinde bazı anlar, gün ve geceler diğerlerinden farklı olarak daha değerlidir. Kullarına zamanı bereketlendiren Rabbimiz, daha fazla ecir ve sevaba nail olmaları, daha çok bağışlanmaları ve daha çabuk olgunlaşmaları için bu mübarek zaman dilimlerinde onlara fırsatlar sunar. Mübarek zamanların insana değer katması, onu bilinçlendirip Allah'a yakınlaştırması, ancak insanın hayırlı niyet ve çabalarıyla mümkün olur. Bu bakımdan mübarek ve özel olan bu saatlerin verimli geçmesi insanın azmine bağlıdır.
Mekruh kabul edilen vakitler ise, ateşe ve güneşe tapanların sahte ilahlarına ibadet ettikleri zamanlardır. Aslında masum olan bu zaman dilimleri, insan eliyle olumsuz anlam kazanmış, şirk ve günahla kirletilmiş olduğundan Müslümanların ibadet etmesine uygun değildir.
HER GÜNE BİR KİTAP
Kitap Adı : Bir Sayfa Bir Ayet Bir Hikmet
Kitap Yazarı : Murat Padak
Yayınevi : Türkiye Diyanet Vakfı
Kur’an-ı Kerim’in her bir sayfasından seçilen bir ayetin, benzer ayetler ve sahih hadislerle sade, akıcı ve anlaşılır bir şekilde tefsirinin yapıldığı bu eser, bir başucu kitabı niteliği taşımaktadır. Seçilen ayetler inanç esasları, ibadet, sosyal hayat ve ahlâkî konular gibi insan hayatının tüm alanlarına hitap etmektedir. Kitabın, Kur’an’ın cüzlerine göre taksim edilmesi, tefsiri yapılan ayetlerin Kur’an’dan da takibinin yapılmasını kolaylaştırmıştır.
FIKIH (BİR SORU-BİR CEVAP)
TOKİ vb. borçlarımızı zekâttan nasıl düşeceğiz?
İleriki yıllarda ödenecek, TOKİ, kooperatif, kredi borçları, bütünüyle zekât malından düşülmemelidir. Bu ödemeler 10-20 yıllık uzun vadeleri kapsamakta, insanlar bu borçları hemen o yılda ödeme durumuyla karşı karşıya kalmamaktadırlar. Bu bakımdan kişinin elinde zekâta tabi mallardan, sadece “o zekât yılına ait olan birikmiş borçlar, vadesi o yıl içinde dolmuş/dolacak olan ve dolayısıyla o zekât yılı içinde hemen ödenmesi gereken borçlar” düşülmelidir. Zira zekât, yıllık bir ibadettir.
Zekât, vekâlet, havale, EFT ile veya taksitle ödenebilir mi?
Kişi zekâtını, elden verebileceği gibi, başkasına vekâlet vermek veya havale yoluyla da verebilir. Önemli olan, zekâtın, alacak kişiye ulaşmasıdır.
Kişi üzerine terettüp eden zekâtı bir an önce ödemelidir. Peşin ödeme imkânı bulunmayan durumlarda bir yıl içinde taksitle de ödenebilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu FETVALAR, DİB Yayınları, 2. Baskı, İzmir, Aralık-2018, s. 237, 238, 247.
BİR AYET-BİR HADİS
“Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/1-5.)
Resulüllah (s.a.s), Ramazan’ın son on gününde itikâfa girer ve “Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayın.” derdi. (Buhârî, Fadl-ü Leyleti’l-Kadr, 3)
RAMAZAN SÖZLÜĞÜ
Kadir Gecesi:
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise “Leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
AFYONKARAHİSAR NAMAZ VAKİTLERİ
(İMSAKİYE)
17 NİSAN 2023 PAZARTESİ
(26 RAMAZAN)
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04.44 06.13 13.03 16.45 19.43 21.05