Her yıl Eylül ayında kutlanmakta olan Ahilik Haftası bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanacak. Esnaf kardeşlerimizin Ahilik haftasını en içten duygularla kutlar, işlerinde üstün başarılar dilerim. Ahilik ve kuralları hakkında kısaca derlediğimiz bilgileri siz değerli okurlarıma hatırlatarak yazıma başlamak istiyorum.
Ahi teşkilatı; Pir Ahi Evran Veli ve ya tam adıyla Pir Mahmud Bin Ahmed Nasırüddin Ahi Evran Bin Abbas Veli (1171-12 Nisan 1261) tarafından kurulmuştur. Ahi Evran 13. yüzyılda yaşamış Ahilik Teşkilatının kurucusu ve Debbağların Piri olarak kabul edilmektedir. Dünya’nın ilk sivil toplum teşkilatı olarak kurulmuştur. Ahi Evran İran’ın HOY kasabasında doğmuştur. Ahilik, Selçuklu Devletinde Türk İslam Medeniyetlerini kaynaştıran bağ, Osmanlıyı cihan devleti yapan sır, İstiklal harbinin arkasındaki özveridir.
Ahilik: sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, Türk Milletinde var olan Alp’lik, Yiğitlik, Teşkilatçılık ve dayanışmacılık özellikleri ile İslam Ahlakını yoğurarak, insanlığa sunduğu bir hayat nizamıdır. Ahilik Ticaretin yalnızca kar etmek ve zenginlik olmadığını, helalinden kazanmanın, rızka bereket katmanın ve Allah’ın rızasına kavuşmanın bir vesilesi aldığını bizlere öğreten Ahilik felsefesidir. Ahilik felsefesi; Ticari ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet, tüketici, güven ve memnuniyetini gözetme gibi hususlardan oluşmaktadır. Bu hususlara riayet ederek çalışan esnaflarımıza “Ahi Esnaf Beratı” verilmektedir.
Sevgili okurlar; Ahiliğin özünde adalet, merhamet, ehliyet, liyakat, çalışmak, helal kazanç, dayanışma, kul hakkına riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, ilim, yardımlaşma ve hakkın rızasını kazanmak için çalışma anlayışı vardır. Ahilik: devletine, milletine, dinine, medeniyetine sahip çıkmak, milli ve manevi değerleri yaşatmaktır. Ahilik: hakkı bilmeyi, sabır ile iş tutmayı, aklı kullanmayı, ahlaklı olmayı ve çok çalışıp çırağın ustasını geçmesi gerektiğini bizlere tavsiye eder. Ahilik: bizlere yanlış ölçme, eksik tartma, hile yapma, harama bakma, haram yeme, aza sabret, çoğa şükrederek paylaş, cömert ol, ikram ve kerem sahibi ol, kinden gıybetten uzak dur, Ahdinde, sözünde ve sevginde vefalı ol, kusurları ört, sırları açık etme, iyilik yap, yapılan iyiliği başa kakma, sabırlı ol, gibi çağlarca bize yön verecek tavsiyelerde bulunmuştur.
Muhterem dostlarım ticareti meslek edinmiş, işini Allah korkusuyla yapan, güler yüzün sadaka olduğunu bilerek müşterisine hizmet eden esnaf kardeşlerimizin başımızın üzerinde yeri var. Allah onlardan razı olsun. Allah adaletlerini çoğaltsın. Daha önceleri Ahi ocakları bir okul bir okul gibi ticaret ehlini eğitiyor, ahiliğin kurallarına göre hizmet etmelerini sağlıyordu. Bu ocaklardan yetişen bir ticaret ehli sabah ezanından sonra besmele çekip dükkanını açıyor. İlk müşteriye bir malı sattığında diğer ikinci malı satmıyor “Komşum daha siftah etmedi. Onu da o komşumdan al” diyebiliyordu. Maalesef bugün bunu görmemiz mümkün değil gibi görünüyor. İyilere kesinlikle sözüm yok. Hepimiz pazarlara gidiyoruz. Hiç elmanın, portakalın, mandalinanın patates ve soğanın ufaklarının dış tarafa dizildiğini gördünüz mü? Ben görmedim. Devamlı küçük ve çürükler ön tarafta. Satıcı mutlaka poşetin içine çürük, patlak meyveyi koyma telaşında. Eve vardığında bir bakıyorsun ki gördüğünle eve getirdiğin tamamen değişik. Demek ki Peygamber Efendimizin pazarda ıslak gördüğü buğdayın sahibine “Bizi aldatan bizden değildir” hitabını bilmiyor.
Dostlarım müşteriye buyrun efendim, ne istiyorsunuz demek bir kültürdür. Bu nedenle Ahi ocakları yeniden eski günlerine döndürülmeli. Esnaflık ikinci meslek olmamalı. Her önüne gelen işini kaybeden iki çuval patates, soğan alan Pazar esnafı olmamalı. Esnaf bu teşkilatlardan yetiştirilmelidir. Adam hem etiket takmıyor. Kaç para diye sorulduğunda “Kaç kilo verelim, pahalı mı geldi, elini değdirme, seçme yok” gibi laflar. Hele birde almadan ayrılacak olursanız “Hadi anca gidersin” gibi laflara maruz kalmamak mümkün değil. Bu nedenle odalar mı olur, belediyeler mi olur mutlaka Pazar esnafın eğitimden geçirmeleri sayesinde Pazar esnafımızın da saygınlığı artacaktır. Tüm esnafımızın haftalarını tekrar kutlar, bol ve bereketli kazançlar dilerim.