AŞURE: Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu gününde, Buğday, nohut, fasulye, Ceviz Üzüm, nar, kayısı vb. gibi kuru baklagillerden ve kuru yemişlerin bir araya getirilerek şekerle kaynatılması sonucunda yapılan bir tatlı türüdür. Halk arasında Alaca Aş ve Tatlı Aş olarak da bilinir.
Aşure'nin ilk olarak ortaya çıkması ve yapılması hakkında anlatılan en yaygın olay Hz. Nuh Peygamber ile olan olaydır. Anlatılanlara göre Hz. Nuh Aleyhisselamın içinde tüm canlılardan bir erkek bir dişi bulunduran gemisi Ağrı (Cudi) dağına karaya oturduktan sonra, tufandan kurtuluşlarını kutlamak amacıyla özel bir yiyecek yapılmak istenir. Fakat elde yemek yapacak önemli bir malzeme yoktur. Bunun üzerine gemide bulunanların yanında ne varsa toplanıp karıştırılarak bir tatlılı çorba yapılır. Bu yemeğin adına on çeşit malzemeden yapıldığı için AŞURE denilir ve her yıl pişirilip komşular arasında dağıtımı yapılır. Bu güzel yemek artık gelenek haline gelerek her yıl yapılmaktadır.
Muharremin onuncu AŞURE gününde, kesin olmamakla beraber meydana gelen bir takım olayların olduğu bilinmektedir. Bunlar; Hz. Musa Aleyhisselamın ve kavminin firavunun zulmünden kurtulması, Hz. Nuh peygamberin Nuh tufanından kurtulup gemisinin Cudi (Ağrı) dağına oturması, Hz. Adem ve Havva anamızın Cennetten kovulduktan sonra tövbelerinin kabul edilmesi ve Cebeli Rahme dağında birbirlerine kavuşmaları, Hz. Yunus Aleyhisselam'ın Allahın izniyle balığın karnından çıkarılması, Hz. Musa ve Hz. İsa'nın inanışa göre doğumlarının AŞURE gününde gerçekleşmesidir.
AŞURE gününde meydana gelen en acıklı olay, Peygamber efendimizin gözümün nuru dediği torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela’da şehit edilmesi olayıdır. İslam tarihinde son derece acı bir olayı bizlere hatırlatmaktadır. Kerbela savaşı 680 yılında Emevi halifesi Yezid ve Hz. Hüseyin arasında gerçekleşmiştir. Yezidin 4500 kişilik ordusuna karşı Hz. Hüseyin bin Ali’nin 70 civarında ordusu vardı. Şehit olacaklarını bildikleri halde savaştan vazgeçmeyip hepside şehadet mertebesine eriştiler.
Hz. Hüseyin bin Alinin şehit edilmesi olayı Müslüman olarak hepimizin yüreğini yakmaktadır. Acısı içimizde olup üzüntümüz sonsuzdur. Hz. Hüseyin bin Ali’nin Kerbela’da şehit edilmesi Alevi vatandaşlarımız tarafından devamlı hatırlanmaktadır. Bu nedenle Aleviler Muharrem ayında 15 gün oruç tutarlar. İlk üç gün tutulan oruca MASUMU PAK denir. Bunun arkasından on iki gün süren oruç tutulur. Muharrem ayı boyuncu Alevi Vatandaşlarımızda, eğlence yapmak ve düzenlemek, düğün, kına, nişan gibi eğlence içeren törenler yapmak, kesici aletlere dokunmak, kurban kesmek, sakal traşı olmak ve et yemek yasaktır. Bunları yapmalarının sebebi, Kerbela da şehit düşenlerin savaş esnasında ve sonrasında çektikleri acıyı anlamaya çalışmak içindir. Et yememelerinin sebebi de şiddete, kan dökülmesine bir nevi karşı çıkmak içindir.
Her yıl olduğu gibi bu senede Türkiye'nin dört bir yanında AŞURE yapılarak dağıtımı yapılacak. Aşure günü 18.08.2021 Çarşamba günü başlıyor. Afyonkarahisar Belediyesi de her yıl olduğu gibi 500 yıllık geleneği sürdürerek, Sultan Divani Hazretlerini anma ve 40 Hatimli Şifalı AŞURE günü geleneğini devam ettiriyor. Binlerce kişiye yetecek seferde büyük kazanlarda Mevlevi Türbe Camiinde pişirilmesi sağlanan AŞURE 20.08.2021 Cuma namazından sonra cemaata ve halkımıza dağıtımı yapılacak. Bu güzel geleneği günümüze kadar gelmesine vesile olanlardan Allah razı olsun. Emeği geçen, çorbada tuzu bulunan tüm etkili ve yetkililerden Allah razı olsun. Yiyenlere şifa olması dileğiyle daha nice AŞURE günlerine birlik ve beraberlik içinde erişmemizi rabbim nasip eylesin bizlere. Devletimiz var olsun. Milletimiz sağ olsun. Yiyenlere afiyet olsun inşallah.