HASTA ZİYARETİ NASIL OLMALI
Yüce dinimiz İslam bizim birlik ve beraberliğimizin pekişmesi kardeşlik duygularının
artması ve yegane Allah’ın rızasını kazanabilmemiz için kullarının birbirlerini sık sık ziyaret etmesini, onların dertleriyle dertlenip, sevinçlerine ortak olmamızı bildirmiştir. Müslüman, din kardeşlerini Allah rızası için ziyaret etmeye niyetlenmeli, onların hallerinden haberdar olmalıdır.
Dinimiz İslam, ziyaret konusunda hasta ziyaretine çok önem vermiş, bize hasta ziyaretini tavsiye etmiştir. Müslüman’ın hasta ziyareti sebebiyle ahretteki sevabı çok olur. Ziyaret ettiği hasta kardeşiyle ülfet, Muhabbet ve sevgisi çoğalır. Hastalık insana acizliğini hatırlatan ve hastayı Allah’a yaklaştıran durumlardan biisidir. Ağzına Allah kelamı almayan insanlar bile hasta yatağına düştüğünde dilinden Allah kelamını düşürmez. Sağlığının kıymetini bilmeyen bir insan hasta yatağına düştüğünde sağlığının kıymetini bilir.
Sevgili okurlar peygamber efendimiz "Hastaları ziyaret ediniz ve cenazelerin ardından gidiniz" buyurmuştur. Hasta ziyareti peygamber efendimizin hayatı boyunca özenle yaptığı davranışlardan birisi olmuştur. Peygamber efendimiz ister Müslüman, ister gayri Müslim olsun sık sık hasta ziyaretine giderdi. Hastaya vardığında sağ eliyle hastanın alnını sıvazlar, hastanın elini avucu içine alır şefkatle hatırını sorar 'Geçmiş olsun, inşallah hastalığın günahlarını temizler."
Diğer bir hadislerinde de "Bir hastanın yanına girince, ona sağlık ve uzun ömür dileyerek onu rahatlatın. Zira böyle yapmak onun gönlünü hoş eder" buyuruyor.
Buna göre dostlar hemen öyle ise hasta ziyaretini nasıl yapmamız sorusu aklımıza
Geliyor. Şunu bilmemiz gerekir ki hasta ziyareti, ziyaret saatinde yapılmalıdır. Zırt pırt gelişi güzel canımızın istediği gibi ziyaret yapılmamalıdır. Ziyaret süresi kısa tutulmalıdır. Orası dert çekenlerin kaldığı ortam. Boş sözlerle hastaların başı şişirilmemeli, ziyaret kısa tutulmalı on on beş dakikada ziyaret yapılıp ayrılmalıdır. Hasta başında en fazla iki kişi olmalıdır.
8-10 kişi hastanın başına birikip hastayı bunaltmamalıdır. Hastayı rahatlatıcı "Seni iyi gördüm maşallah, bir şeyin yok, kısa zamanda aramızdasın" gibi hastaya yaşama sevinci verecek sözler söylemeliyiz. Kesinlikle hastanın yanında ağlamamalıyız.
Bu ağlama hastayı ruhi çöküntüye sevkeder. Hepimiz bu hatayı yapıyoruz. Kesinlikle hastanın yatağına oturmamalıyız. Hastaya dışarıyla ilgili kötü haberleri vermemeliyiz. Onun hoşuna gidecek haberleri vermeliyiz.
Sevgili dostlar Allah Kuran'ı keriminde "Tüm canlılar ölümü tadacaktır buyuruyor. Hepimizin er geç başına gelecek. Allah cümlemizi imanla göçmeyi nasip etsin inşallah. Bu nedenle ölüm döşeğinde bulunan öleceği kesin gibi görülen hastalara nasıl bir işlem yapmalıyız kısaca ondan da bahsedelim. Eğer hasta için bir güçlük yoksa hasta kıbleye doğru ve sağ yanı üzerine çevrilmelidir. Hastaya Kelimei Tevhit telkin edilmeli, illaki söylemesi için ısrar edilmemeli, hasta yanında bol bol kelimei tevhit getirilmelidir. Varsa hastaya zemzem suyu içirilmeli, hastaya duacı olunmalıdır. Peygamber efendimiz bir hadislerinde kimin son sözü "LA İLAHE İLLALLAH, MUHAMMEDÜRRASULÜLLAH" olursa o kişi cennete girer "Buyurmuştur.
Allah cümle Muhammet kullarını imanı kamilden ayımasın. Cennetiyle cemaliyle
şereflendirsin. Allah dert verip derman aratmasın. Allah derdine sabreden kullarından eylesin. Allah sağlığının kıymetini bilen, sağlığında ve hastalığında, iyi ve kötü günlerinde sevenleriyle birlikte olan kullarından eylesin. Tüm okurlarıma da sağlıklı mutlu günler diliyorum. Allaha emanet olunuz.