Dini bayramlarımızdan ikincisi olan Kurban bayramını 20.07.2021 Salı günü pandemi kurallarına uyarak idrak edeceğiz. Bu yazımızda kısaca kurban ve tarihçesi hakkında siz değerli okurlarıma bir hatırlatma yapmak istiyorum.
Hz.İbrahim aleyhisselamın çocuğu olmuyordu. Kendisinden sonra yerine geçecek ve insanlığı doğruluğa çağıracak bir erkek çocuğunun olması için devamlı Allahu tealaya duada bulunuyor, erkek bir çocuğu olduğu taktirde en sevdiği oğlunu Allah için kurban etmeyi vaat ediyordu. Yaptığı dualar Allah indinde kabul oldu. Bir zaman sonra yerine peygamber olacak Hz.İsmail dünyaya geldi. Kısa zamanda babasının Allahtan başka en çok sevdiği oldu. Hz.İbrahim eski çocuksuz günlerinde verdiği sözü hatırlayarak koyun ve deve kesiyordu. Fakat arka arkaya gördüğü rüyalarda “Ey İbrahim sözünü yerine getirmiyorsun, en çok sevdiğin şeyi kurban edecektin" seslenişleriyle uyanıyordu. Sonunda sevdiğinin yeni doğan oğlu İsmail olduğunu, onu kurban etmesi gerektiğini, bundan kaçışın olmadığını anladı. Bir gün İbrahim aleyhisselam oğlu İsmaili kurban etmek üzere yanına alarak Minaya götürdü.Oğlu İsmail kurban edileceğini bildiği halde en ufak bir direnme göstermedi. Hz.İbrahim oğlu İsmaili kurban etmek üzere yatırıp bıçağını tam boğazına dayamak üzereyken, Meleklerin sultanı Cebrail aleyhisselam bir koçla birlikte yere inerek İsmailin yerine koçun kurban edilmesi sağladı. Hz.İbrahim sözünü yerine getirmiş, Allahu Teala da Cebrail vasıtasıyla ona bir koç hediye etmişti.
Allahu Teala Kuran'ı keriminde "Şimdi sen rabbine kulluk et ve kurban kes" (Kevser-!08/2) buyurarak bizlere kurban kesmeyi vacip kılmıştır. Peygamber efendimizde bir hadislerinde "Bir Müslüman, kurbanını, kesmek üzere kıbleye doğru yatırdığında muhakkak o kurbanın kanı, boynozu ve yünü kıyamet günü mizanında hazır bulacağı sevaplar oltır" (Kenzü'I-Umma) buyuruyor. KURBAN: Zilhicce ayının 10,11,12 günleri, koyun, keçi, sığır, manda ve deve olmak üzere 5 hayvandan kesilir. Koyun ve keçi bir kişi, sığır, manda ve deve birden yedi kişiye kadar kurban kesilebilir. KURBAN: Sene boyunca et yüzü görmeyen fakirleri sevindirmek, Müslümanlar arasında yardımlaşmayı teşvik ederek sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirmek gibi bir çok içtimai faydaları vardır. Kurban bayramı dışında kesilen ADAK, AKİKA, ŞÜKÜR kurbanları kesilebilir. Adak kurbanından kesen yiyemez. Akika çocuk doğumunda kesilir. Kesen yiyebilir. Şükür kurbanından da kesen yiyebilir.
Kurban etinin taksimine gelince üçe ayırmak müstahaptır. Üçte biri, sadaka olarak fakirlere dağıtılır. Üçte biri, akraba ve dostlara hediye edilir veya ziyafet verilir. Üçte biri de aile efradına yedirilir. Kurbanın bir kısmını veya etin tamamını bağışlamak caizdir. Kurban kesen ihtiyaç sahibi ise kurbanın tamamını dağıtmayıp ev halkına yedirmesi daha faziletli ve müstehaptır.
KURBAN: Ortak kesildiğinde tartarak taksim etmek gerekir. Taksim ederken ortakların hisselerine et ile birlikte ayak, ciğer, baş, işkembesinden bir parça verilirse taksim caiz olur. Ortaklardan birine "İstediğin gibi taksim et" diye vekalet verilirse bu taksim de caizdir. Bir kimse vakti içinde kurbanını kesmeyip kıymetini sadaka olarak verse, kurban kesmiş sayılmaz. KURBAN: "Bismillahi allahü ekber" denilerek kesilirse, etinin yenmesi helal olur. Kurban boğazdan kesilmeli, pis kanın akması sağlanmalıdır. KURBAN: Allahü tealanın kullarına ziyafetidir. Kurban kesmek, Allahın verdiği nimetlere şükürdür. Allaha yakınlaşmaya vesiledir. Gaza ve belalara karşı da bir kalkandır.
Allah keseceğimiz kurbanları kabul etsin. Kesemiyenlere de en kısa zamanda kesmeleri için imkan nasip etsin. Daha nice bayramlara birlik ve beraberlik içinde kavuşmayı nasip etsin. Vatanımızı iç ve dış düşmanların şerrinden emin eylesin. Devlet düşmanlarına fırsat vermesin inşallah.