Cenab-ı Hakk’a sonsuz hamd’ü senalar, O’nun sevgili Peygamber’i Hz. Muhammed Mustafa’ya en güzel salat ve selam olsun.
Çok şükür ki bir Ramazan ayına daha Pazartesi günü girmiş bulunacağız. Bütün Türk Milletlerinin ve Müslümanların Ramazan ayını saygı ve sevgilerimle kutluyorum. Allah, şu mübarek Ramazan ayı hürmetine birliğimizi, dirliğimizi bozmasın. Birliğimizin korunması için yüce vatanımız ve bayrağımız uğrunda canlarını seve seve feda eden şehitlerimiz ve gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, onlardan razı olsun İnşALLAH.
Yüce Mevla’mız bizleri, birlik ve beraberlik içerisinde nice Ramazanlara kavuşturmayı nasip eylesin. Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Bu mübarek ay Müslümanlar için bereket, feyiz ve rahmet ayıdır. Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Allah (c.c), Bakara Suresinin 185. Ayetinde: “Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu, yanlıştan ayıran Kur’an’ın indiği aydır.” buyurmuştur.
Kuran, Allah tarafından insanlara doğruyu, yanlıştan ayırabilmek, öğüt vermek, yol göstermek için gönderilmiştir. Bu bakımdan, Allah, (c.c)’ın birliğini yaşantımızdaki görev ve sorumluluklarımızı unutmadan yapmamız için KUR’AN’I daima okumamız, emir ve yasaklarını yaşantımızdan uygulamamız lazımdır.
Ramazan ayının özelliklerinden birisi de Allah (c.c)’ın Müslümanlara farz kıldığı oruç tutma ibadetidir. Bakara Suresinin 185. Ayetinde Allah (c.c): “ Kim Ramazan Ayına ulaşırsa oruç tutsun” buyurmuştur.
Ramazan ayı müminlere sabretmeyi, nefislerine gem vurmayı, tevazu göstermeyi, hoş görülü olmayı, haram yememeyi, adaletli davranmayı, kalp kırmamayı, Müslüman kardeşi ile daima iyi geçinmeyi, karşısındakine kötü söz söylememeyi, bencillikten arınmayı, hasetlik, fesatlık içerisinde olmadan birlikte yaşamanın faziletlerinin önemini kavrayarak bu güzel hasetleri yaşantımız boyunca unutmadan sürdürmeyi amaçlamaktır.
Peygamberimiz (s.a.v): “Ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet, yapılan iyilikler ve tutulan oruçları farz bilip sevabını da Allah (c.c)’dan bekleyen müminlerin günahları af olunur.” Yalnız; bu güzel hasetlerin Ramazan ayından ettirilmesi gerekmektedir.
Hz. Mevlana; insanlar arasındaki iyi ilişkilerin oluşması ve bu iyi ilişkilerin devam etmesi için şu örneği vermiştir:
“ Karşındaki kişiyi, senin davranışlarını yansıtan bir ayna gibi göreceksin. Nasıl ki sen aynaya gülerek bakarsan aynadaki görüntünde sana gülerek bakar. Eğer aynaya çehreni karartarak kızgın kızgın bakarsan aynadaki görüntünde sana kızgın bakar.
İnsanlar önce kendi kendileri ile yüzleşmeli ve öz eleştiride bulunabilmelidirler. Önce kendi hatalarını görerek ondan sonra başkalarını eleştirmelidirler.
Ramazan- ı Şerif’iniz şimdiden mübarek olsun Allah, yaptığınız ve yapacağınız ibadetlerinizi Dergah-ı İzzet’inde kabul buyursun İNŞALLAH.
MUSTAFA UYAR