Hakk’a yürüyüşünün 16. yılında rahmetle yâd etmek istediğim merhum M. Saffet Devrim’i, 1990’lı yıllarda Afyonkarahisar Belediyesi Kültür Merkezinde verdiğim konferanslardan birinde tanımış idim. Konferans sonrası gazeteci ve yazar olarak kendisini tanıtarak beni tebrik etmiş idi. Gözlük camlarını delip geçecek gibi çakmak çakmak gözleriyle gözümün içine bakarak ve gönülden gelen bir aşkla elimi sıkarak konuşuyordu. Bu ilk tanışma, sonraki dönemlerde pekişmiş, çeşitli vesilelerle verdiğim konferanslarımda onunla uzun uzun sohbet etme fırsatı bulmuş idim. Girişken, disiplinli, cesur, başarılı, okuyan, yazan, kitap sevdalısı, vatanperver ve milliyetçi olması dostluğumuzun pekişmesinde temel teşkil etmiş idi.
Araştırmacı, gazeteci, yazar, şâir ve fikir adamı M. Saffet Devrim 1931'de Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer kasabasında doğdu. İlköğrenimini memleketinde yapan Saffet Devrim ortaokulu Çifteler Köy Enstitüsü'nde okudu. Eskişehir Yunus Emre Öğretmen Okuluna girdi. Sağlık sebebiyle okulu bitiremeden ayrıldı. Askerlik dönüşü TCDD Sivas Demiryol Fabrikasında memuriyete başladı. Afyonkarahisar ve Burdur depolarında çalıştı. Bu memuriyette iken 17 Kasım 1963 mahallî İdareler Yerel Seçimlerinde, doğduğu Döğer kasabasının seçimle gelen ilk Belediye Başkanı olarak seçildi. Dört dönem yürüttüğü görevini 1977 yılında emekli olarak noktaladı. Emre Gölü önüne yaptırdığı baraj ile ekim alanlarına su getirmesi, Döğer’in yol ve elektrik sorununu çözümlemesi, şahsi kütüphanesindeki kitapları bağışlayarak temelini oluşturduğu Halk Kütüphanesini kurması gibi yaptığı hizmetler Döğer halkı tarafından anlatıla anlatıla bitirilemez.
M. Saffet Devrim, Eskişehir'de İki Eylül gazetesinde, Afyonkarahisar'da Kocatepe ve Türkeli gazetelerinde, Burdur'da Burdur’un Sesi ve Yeni Turan gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Özellikle uzun yıllar Kocatepe gazetesinde yazdı ve toplumsal konuları işledi. İnkılâp gazetesinde seri yazıları neşredildi. Eskişehir'de Anadolu’dan Sesleniş gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Şu Bizim Belde adlı eserinde Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerinin tarih, edebiyat, turizm ve folklorunu anlattı. Saffet Devrim'in, çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanan yazıları yanında, çeşitli sempozyumlarda sunduğu bilimsel bildirileri de bulunmaktadır. Araştırmacı kimliği yanında şair olan Saffet Devrim, şiirlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımladı ve kitap haline getirdi. Dört bin ciltlik kütüphanesini kurduğu kütüphaneye, elindeki derlemeleri ve belgeleri Eskişehir Anadolu Üniversitesi Edebiyat Bölümü'ne bağışladı. Mehmet Saffet Devrim, Şu Bizim Belde adlı eserinin yeni baskısını hazırladığı sırada, 7 Ocak 2006 Cumartesi günü 75 yaşında vefat etti ve Eskişehir'de defnedildi.
Çile Rüzgârı (şiir); Şu Bizim Belde; Bütün Yönleriyle Döğer Kasabası; Eskişehir Camileri; Eskişehir Kültürü gibi kitapları bulunan M.Saffet Devrim’in yazılarından bazıları da şunlardır: "Tarihi Eserlerimiz", Türkeli, S. 6762-6763, Afyon, 29-30 Kasım 1982; "Afyon mu, Afyonkarahisar mı?", Türkeli, S. 6781, Afyon, 22 Aralık 1982; "En Büyük Afyon'lu Ali Çetinkaya", Ali Çetinkaya Türkeli Yayınları: 9, Afyon, 1982, s. 97; "Karaca Ahmet", Türkeli, S. 7096, Afyon, 30 Aralık 1983; "Kemal Horzum'la Bir Hasbihal", Türkeli, S. 7320-7324, Afyon, 22-23 Eylül 1984; "Frigya Uygarlığı", I. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri, s. 119-121, 1990; "Afyonkarahisar'da Seyman Geleneği", Beldemiz, S. 20, s. 17, 1990; "Yunus Emre'ler Mirasına Sahip Çıkma Çabası", Beldemiz, S. 22, s. 10, 1991; "Bir Yumurta İki İnsan", Aziziye Emirdağ'ın Emirdağlının Sesi, Eskişehir, Nisan-Mayıs 1995, s. 11; "Hümeyra", Taşpınar, S. 2, Yıl:1, s. 24, Afyon, Haziran 2000; "Afyonkarahisar'da Sahibi Halk Olan Hayrat Hizmetleri", VI. Afyonkarahisar Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri (I.Baskı), Afyon Belediyesi Yayınları:10, Uyum Ajans, 31-Ankara, 2003, s. 417-428.
Hakkında yazılanlardan bazıları da şunlardır: Taşpınar, Yıl 1, S. 2, Haziran 2000, s. 23; Kocatepe Gazetesi, 16 Ocak 2006 Pazartesi, s. 1, 5; "Gazeteci Yazar Mehmet Saffet Devrim Aramızdan Sessizce Ayrıldı", Afyonkarahisar Öncü, Nu. 36, 20 Ocak 2006; “Devrim, Mehmet Saffet”, Afyonkarahisar Edebiyatı, Afyonkarahisar, 2019, s. 265-266.
Araştırmacı, yazar, şâir, siyaset ve fikir adamı; Türkiye, Afyonkarahisar ve Döğer sevdalısı merhum M. Saffet Devrim ağabeyi aramızdan ayrılışının on altıncı yılında rahmetle ve hayırla yâd ediyorum. Ruhu şâd, mekânı cennet olsun.
"Döğerli Hemşehrilerime" ithafıyla yayımlanan şiiri şöyledir:
DÖĞER
Seyretmek isterim her gün, her akşam,
Sonrasında ne dert kalır tasam,
Mümkün olsa da hep seni koklasam;
Mis kokun canımda, tendedir Döğer.
Teperoğlan'dan gün, güneş doğarken,
Eteğinden koyun kuzu ağarken,
Kime el açayım sen sevdam varken;
Gözüm gönlüm, sevgim sendedir Döğer.
Yeri geldi inci boncuğum oldun,
Elde ekmek, üste doncuğum oldun,
Zaman geldi çoluk çocuğum oldun;
Bağrım delik deşik sindedir Döğer.
O nasıl hasrettir, nedir o gurur?
Sana tarih güler, seslenir durur,
Her dara düşen senden medet bulur;
Mevlâ'ya dostlukta öndedir Döğer.
Nice zaferlerin kutlu uğrağı,
Burasıdır "Koca Yunus"ların durağı.
Bir gün gelir beni saklar toprağı;
Tüm dileklerim bu yöndedir Döğer" (Çile Rüzgârı, s.109).