Türbesi Gazlıgöl caddesi yeşil yolun başında yol ortasında olan.
Demir yalayan olarak bilinen Allah dostu, Mısri Sultan Hazretleri döneminde yaşamış ve onun.
Sadık dervişlerindendir aslen Afyonlu olup soyu Çoban Salihlere dayanan.
Demir yalayan Hazretleri Keramet ehli bir zattır halk arasında anlatılan iki tane hikayesini sizlerle paylaşalım.
BİRİNCİ: Hiķâye Kasımpaşa Mısır-i Sultan Hazretlerine mürid olmak için vardığında Mısır-i Sultan Hazretleri. Kasım Paşaya, dervişlik zordur deyip sınava tabi tutmak ister ve Kasım Paşa'yı. Haydi git uzun çarşı turunç hanı denilen yerde bir yoğurtçu var.
Ona var yoğurdundan bir parmak al ve tadına bak sonra fiyatını sor, yoğurdun ekşiymiş fiyatı da pahalı utanmıyor musun sen bu ekşi yoğurdu satmaya de.
Ve yoğurt kabını kafasına geçir der.
Kasımpaşa aynen Mısr-i Sultan Hazretlerinin söylediklerini yapar. Karşısında duran yoğurtçu Demir yalayan hazretleri'dir.
Dervişliğe girmeden önceki hali çok celalli, sinirli, olan ancak, Dervişlik hayatında gayet yumuşak huylu ve sakin olan.
Demir yalayan hazretleri, Kasım Paşa'ya aman efendim hakkınızı helal edin.
Sizi sinirlendirdim, kızdırdım size zahmet verdim beni affedin der bu sözleri duyan Kasımpaşa çok şaşırır hemen döner.
Mısri Sultan Hazretlerine olayı anlatır, Mısri Sultan Hazretleri Kasımpaşa'ya dervişlik, Paşalığa benzemez işte böyle nefsini tezkiye etmen gerekir der.
DEMİR YALAYAN HAZRETLERİ'NİN diğer bir hikayesi de şöyledir.
Bir gün Afyonkarahisar'da Ermeni olan iyi bir demirci ustasının dükkanına varır, orada sohbet sırasında dinden.
İslamiyetten bahseder Ermeni Usta ona Hristiyanlık dinini anlatır, Demir yalayan Hazretleri.
İslam dininin yüceliğinden büyüklüğünden bahseder orada birkaç kişi de bulunmaktadır, Ermeni Usta Demir yalayan Hazretlerine o kadar İslam dininin yüceliğinden bahsediyorsun şu elimdeki kızgın demiri yala.
Ben de kelime-i Şehadet getirip, İslam dinine gireceğim der Demiryalayan Hazretleri tutar elindeki. Demir tutma maşasıyla tuttuğu kızgın demiri alır eline besmele çeker kızgın demirin bir tarafını yalar sonra tekrar besmele çeker diğer tarafını da yalar.
Ermeni ve orada bulunanlar buna çok şaşırırlar hatta, Ermeni usta dilini bir çıkart bakayım der baksa ki dilinde hiçbir.
Yanık izi yok sonra Ermeni usta ve orada bulunan gayrimüslimler Kelime-i Şehadet getirerek. Müslüman olurlar bundan sonra bu Allah dostunun ismi.
Demir yalayan olarak bilinir ve bu isimle anılır.
Halk arasında bazı kimseler tarafından gerçek isminin, Osman bazı kimseler tarafından ise isminin, Süleyman olduğu söylenmekte.
Demir yalayan Hazretleri manda yetiştirir yoğurt ve kaymak satar imiş.
Afyon kaymağının da buradan geldiği ve meşhur olduğu söylenir.