119. HAFTA TÜRKELİ SANAT--KÜLTÜR SAYFASI
HAZIRLAYAN: ŞABAN KORKMAZ
HAFTANIN AYET-İ KERİMESİNİN MEALİ: “Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah’ın katında bulacaksınız. Şüphesiz ki Allah yapmakta olduklarınızı noksansız görür.” (Bakara Suresi:110)
&&&
HAFTANIN HADİSİ ŞERİFİNİN MEALİ: “Bir mümine sevgiyle muhabbetle nazar edenler, herkes güneş altında ahirette cayır cayır yanarken onlar arşın gölgesinde gölgeleneceklerdir.” (Teberani)
&&&
HAFTANIN DUASI: “Helalinden kazanıp helalinden yemeyi nasip eyle Allah’ım. İçimizi, dışımızı, gönlümüzü nurlandır Allah’ım. Besmele çekmeden hiçbir işe başlamamayı bana nasip eyle Allah’ım. Abdesti bozulduğunda hemen abdest alan ve akabinde iki rekât namaz kılanlardan eyle Allah’ım.” (Dua Demetlerinden)
BAŞYAZI:
ŞABAN KORKMAZ
MÜSLÜMANLIKTA TEVEKKÜL VE TESLİM OLAYI
Yüce Rabbimiz her bir insanı eşrefi mahlûk olarak yaratmış ve de her türlü nimeti onun emrine vermiştir. Bunu bilen Müslüman gereği gibi O’na ibadet ve kulluk eder. Bunun farkında olmayan, bu dünyaya neye geldiğine kafasını yormayan, kulluk vazifelerini yapmayan nankörce yaşar ve alnı secdeye varmadan öte dünyaya göçer gider.
Müslüman olan tevekkül eder, teslim olmasını bilir. Her bir şeyin hayırlı veya hayırsız olarak Allah’tan geldiğine inanır. O’nun vermiş olduğu nimetlere durmadan şükreder, O’nun rızasını kazanmak için gecede gündüzde durmadan çaba ve gayret gösterir.
Bir dostumu ziyaret ettiğimde bana anlattıklarını faydalı olması dileğiyle kelime kelimesine size iletmek istiyorum. Mesele şu:
“Hocam, yıllar önce babamdan ve kardeşlerimden ayrıldıktan sonra kendi iş yerimi açmıştım. Açmış olduğum iş yeri de daha önce babamın yaptığı ticaret işi idi. Aynı malları alıp satarak rızkımı temin etmek için çalışıyordum. Dükkânımı açalı üç yıl olmuştu ki günden güne içeri girmekteydim. Bir gün bir dostumu ziyarete gitmiştim. Ona sordum “işlerin nasıl?” diye. O da aynı benim durumdaymış. Ama yine de bana söylediği şu idi. “ Rabbim yarattığı kulunu hiç aç bırakır mı? Çok şükür işlerim iyi, daha da iyi olacak herhalde.” Ben de o günden sonra hep iyi niyetli ve Allah’a kulluk ve ibadette daha gayretli olarak, kendi kendime: “Güzel olacak, hayırlı olacak, alış verişim bereketli olacak.” Diye düşündüğüm günler gerçekten bereketli oldu. Bu düşünce ve duygularla alış verişim ikiye üçe katlandı. Ben de kazandığımdan cömertçe harcama yolunu seçmiştim. Bütün sıkıntılardım gitmişti. Rabbime ne kadar hamdetsem azdır. Az kazansam da çok kazansam da Allah bizi görüyor ya, halimizi biliyor ya, işte bunun için temelli teslim olma yolunu seçtiğim için ne kadar sevinsem azdır. İşte bunun içindir ki Allah’ı vekil seçenler, Allah’a teslim olanlar ve tevekkül edenler kazanıyor VESSELAM.
Hiç şüphesiz ki ALLAH var, gam yok diyenlere selam olsun.
&&&
KUR’AN’DAN SONRA İKİNCİ ŞİFA
KAYNAĞI BAL’DIR.
Bal da bereket ve şifa vardır. Bedeni besleyen üç şeyden birisi de bal’dır. Hiç şüphesiz ki bal gerçekten bir şifa kaynağıdır. Arı sütü vitamin ve proteince oldukça zengindir. Bal birçok hastalığa ilaçtır. Kanı temizler, deveranı kolaylaştırır. Kalp çarpıntılarını önler, mideye ferahlık verir. Hazımsızlık, sinir bozukluğu ve uykusuzluk için faydalı bir besin kaynağıdır. Kansızlığa iyi gelir. Kemik hastalığı için faydalıdır. Sulandırılmış süt, bal şerbetine karıştırılıp içilirse, bağırsak parazitlerini öldürür. Bir bardak ılık süte ilave edilip karıştırılarak içilen süte şifalı ve on numaralı ballı süt denilmiştir.
(Şifalı Bitkiler Kitabından)
&&&
SİZ SALÂVAT-I ŞERİFE’Yİ BOL BOL
OKUYANLARDAN MISINIZ?
Bir kimsenin gamı, kederi olduğunda, bir musibete uğrayıp mahzun olduğunda, istikbalde çarpılmaktan korktuğu bir musibetten ötürü mahzun olduğunda Salâvat-ı Şerife ile meşgul olursa, Allah Teala o kulunu okuduğu Salâvat-ı Şerife hürmetine yukarıdaki bütün sıkıntılardan emin ve muhafaza kıldığını, derdi, kederi ve hüznü giderdiğini BİLİYOR MUYDUNUZ?
&&&
MİSAFİRLİKLE İLGİLİ HADİSLER
-Misafirden hizmet beklemek, akıl noksanlığıdır. (Deylemi)
-Garip, yatacak yer bulamayan bir misafire yardım etmek, yemek yedirmek Müslümanlar üzerine borçtur. (İ. Asakir)
-Unutulmamalıdır ki sofra misafirin önünde bulunduğu müddetçe, melekler ev sahibi için istiğ far ederler. (Teberani)
Unutmayalım ki söylenildiği gibi misafir dokuz nasiple gelir, birisini yer, sekizini bırakır gider. (Hadislerle Müslümanlık)
&&&
BİRİLERİNE FAYDALI OLABİLMEK
Bir Münevver şöyle demiş: “Meyve derdinde olmayan ağaç odundur.” Gerçekten de öyle değil mi meyve vermeyen ağaçlar ancak odun olmaya mahkûmdur. Ama meyve veren ağaç her zaman bakıma muhtaçtır, bakılır ve insanlara meyve verdiğinden diğer ağaçlara göre makbul sayılır, kollanır, bakımı yapılır. İnsan da böyle değil mi canlar? İnsan da başka insanlara faydası dokunmuyorsa nasıl bir insandır, hiç düşündünüz mü? İnsan dediğin başka insanlara faydalı olandır. Namaz kılıp dua ederken bile önce kendisi için değil diğer Müslüman kardeşleri için dua edip kendisini en sona bırakandır.
Bir kere olsun söyleyin HAKSIZ MIYIM?
&&&
KIRMIZI ÇİZGİ
Kendini bilen kişi için kırmızı bir hat vardır. Bu hattın altına ve gerisini bakar. Kazandığı rızkı için “Elhamdülillah” demesini bilir. Kendi kazandığından başkalarının da hakkı olup olmadığını düşünür, kazancı az olanlara bakıp haline şükreder ve Allah’a hamdeder.
Kırmızı çizginin üst kısmına bakar ve kendisinden bilgi, kültür ve ahlakça kilometrelerce ileride bulunanlara yetişmek için okur, anlar, ilim meclislerine devam eder, öğrendikleriyle amel etme yolunu seçer. Hiçbir zaman öğrendikleriyle öğünmez, öğrendiklerini hiçbir zaman yeterli görmez.
İşte bu iki önemli noktayı bilenler ne olursa olsun hayatta başarı merdivenleri sabırla, sebatla ve azimli olarak tırmananlardır.
Rabbim cümlemizi elinde olanla yetinen, başkasının elinde olana göz dikmeyen, ilim yolunda ilerleyenler eylesin. Âmin.
&&&
ŞAFAK VAKTİ
İnsan Mevla ürünü,
Şafak vakti birle gel.
Gonca gülün morunu,
Şafak vakti der de gel.
Karanlığı yaranı,
Yaraları saranı.
Varıp Hakk’a duranı,
Şafak vakti gör de gel.
Yaşlıya ver yerini,
Hak için sev birini,
Nice günah kirini,
Şafak vakti dür de gel.
Yokla hele bohçanı,
Konuş hele lehçeni,
Bağın ile bahçeni,
Şafak vakti sür de gel.
Korkmaz’ımın bağını,
Şu gençliğin çağını,
Sevgi saygı ağını,
Şafak vakti ör de gel.
Şaban KORKMAZ
&&&
HOŞGÖRÜ
Hoşgörü yüreğin tam merkezidir,
İnsan hoş olursa hoş olur dünya.
Sevgi, saygı özde gönül işidir,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Hoşgörü güzeldir yürek yumuşatır,
Sevgi hilal gibi ömrü kuşatır,
Hoşgörü yanında büyüktür hatır,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Hoş olup hoş görmek şiarındandır,
Ağır adab, erkân arifandandır,
Dosta haset etmek suizandır,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Hoş ol ki hoş etsin seni yaradan,
Nifak tohumları kalksın aradan,
Şad ol, şadüman ol, olma sıradan,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Hoş olmak hoş görmek gönül işidir,
Hoş görmeyi bilen seven kişidir,
Varlığı hoş görmek âlim düşüdür,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Hoştur, hoşgörüdür sevginin adı,
Hoşgörü hoş görür yabanı, yâdı,
Hoş görmek toparlar iyal evladı,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Adabın ölçüsü hoşça görmektir,
Gönül bahçesinden sevgi dermektir,
Engin gönüllere hoşluk vermektir,
Seveni, sayanı hoş görür Mevla.
Rabia BARIŞ
&&&
DUAMIZ!
- Bilerek veya bilmeyerek küfre giren işler yaptıysam, bir söz söylediysem, birilerini incittiysem, ben hepsine Nasuh tövbesi ile tövbe ettim, yaptıklarımdan pişmanım. Bu yaptıklarımı bir daha yapmamaya söz verdim, ne olur beni affeyle Yüceler Yücesi Allah’ım.
-Peygamber Efendimiz (s.av.) senden ne gibi hayırlı şeyler istediyse bizler de onlara talibiz, cümlemize nasip eyle. Peygamber efendimiz (s.a.v.) ne gibi şeylerden sakındıysa bizlerde onlardan sakınmaya gayret göstereceğiz sakınmayı nasip eyle. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza edalar nasip eyle Ey Yüceler Yücesi Allah’ım.
-Ya Rabbi! Sev bizi, sevindir bizi, sevdiklerini sevmeyi cümlemize nasip eyle. Seni sevenleri sevmeyi nasip eyle. Senin sevdiklerini sevmeyi nasip eyle. Cennetine girip Cemalini görmeyi cümlemize nasip eyle. Âmin.
&&&
MERCAN TANELERİ!
-Gıybet kanser gibidir, bir bulaştı mı insana kolay kolay gitmez.
----
-Niyet hayır olunca iyi bilelim ki akıbet de hayır olur Allah’ın izni ve keremiyle.
----
-Hizmet almakla değil vermekle olur.
----
-Taşı hangi niyetle fırlatırsan fırlat o taş yine sana o aynı niyetle sana geri döner.
----
-Sen ne kadar güzel şeyler bilsen de bir iş yapacağın zaman yine de hemen hemen her konuda birilerine danışmayı sakın ihmal etmeyin olur mu? Ecz. Güler Korkmaz AĞCA
&&&
GERÇEKTEN ÖYLE!
Şu yaşadığımız toplumda birileri dört mevsim yaşanan cennet gibi bir ülkede yaşadıkları ve her türlü nimeti buldukları ve de yedikleri halde gecede gündüzde şer tohumlarını saçarak insanları huzursuz hale getirmeye çalışırlar. Bu yaptığının marifet olduğunu düşünür. Bir gün gelir yanılır ama yine de o şer davasından vazgeçmez. Çünkü bu gibi insanlarda sevgi, saygı, tevekkül, tezekkür, yardımlaşma, dayanışma, cömertlik ve teslimiyet gibi duygular dumura uğramıştır, bu gibilere ne deseniz boştur.
Ne diyelim, Rabbim ıslah eylesin Vesselam.
&&&
KIYMET BİLMEK ÜZERİNE
Afrika gibi bir ülkeden gelip Türkiye’de okuyan Müslüman bir öğrenci yurdumuz hakkında şunları imrenerek ifade etmektedir:
“Şunun bir farkına varın ki dört mevsimin yaşandığı Cennet gibi bir ülkede yaşıyorsunuz. Her türlü nimetlere kavuşmuşsunuz, bunun kıymetini bilin. Bizim ülkemizde bir mevsim vardır. O da yaz mevsimidir. O da ikiye ayrılır. Sulu yaz, susuz yaz. Yurdunuzun kıymetini bilin.”
Yabancı hayranlığı ile yetişenlere ve onlara özenenlere bunu ne kadar anlatsak bir şeyler anlayacağını bilemiyoruz. Rabbim düşünesiniz diye akıl ve fikir vermiş. Bu nimetin kadrini bilmek lazım değil mi?
&&&