AKTÜEL
Siyasette yakın zamanda gündeme getirilen bir konu Anayasanın ilk 4 maddesi. Peki Anayasanın ilk 4 maddesi meclis tarafından yeni anayasa yapılarak değiştirilebilir mi? Hukuki açıdan inceleyelim.
Anayasayı değiştirip yeni anayasa yapmak için asli kurucu iktidar olmak gerekir. Asli kurucu iktidar ise savaş,seferberlik,darbe vb. dönemlerde ortaya çıkar. 1982 Anayasasının da bu asli kurucu iktidar tarafından çıkarılacak kanunla ilga edilmesi veya devletin anayasasızlaştırılması gerekir. Bugün tbmmdeki bütün partiler bir araya gelip anayasa değiştirmek için böyle bir değişiklik teklifi verse dahi Anayasa Mahkemesinin bunu iptal etmesi gerekir. Biz dördüncü maddeyi değiştirirsek ilk üç maddeyi de değiştirebiliriz demek net bir şekilde Anayasa Hukukundan bihaber olmaktır. Bugün anayasa hukukçusu-doğal hukuk doktrininin en ateşli savunucusu Kemal Gözler bile böyle bir saçmalığı savunmaz.
https://www.anayasa.gen.tr/tbmm-yeni-anayasa.htm
Asli kurucu iktidar ortaya çıkmadığı sürece, diğer maddelerin hepsini değiştirseniz de ilk 3 madde değiştirilemez biçimde yürürlükte kalacaktır. Anayasanın ismi de 1982 Anayasası olarak adlandırılmaya devam edecektir. Peki bazı kesimleri rahatsız eden bu 4 madde nedir şuraya bırakalım:
“I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”
NE ÖĞRENDİM
Ulusların Düşüşü James Robinson ve Daron Acemoğlu tarafından kaleme alınan bir kitap. kitapta bazı uluslar gelişirken neden bazıları gelişmez, gelişmiş uluslarda bile gelir dağılımındaki adaletsizlik neden olur bu sorulara yanıt aranır.
Yazarlar kitabın girişinde kültür,coğrafya,cehalet hipotezlerini açıklarlar, bu hipotezlerin sorulan sorulara yanıt vermediğini belirtirler. sonrasında bir tez üretirler, bir ülkenin zenginleşmesi güçlü politik ve siyasi kurumlara sahip olmak ve bu kurumların ekonomik kurumları etkilemesine bağlıdır.
Kurumlar kapsayıcı ve dışlayıcı kurumlar olmak üzere ikiye ayrılır. kapsayıcı kurumlar katılımcı demokrasinin olduğu, insanların seçimlere katılabildiği, propaganda araçlarının yüksek olmadığı kurumlarken, dışlayıcı kurumlar tam tersidir. Kapsayıcı ekonomik kurumlar mülkiyet hakkının iyi korunduğu, hukukun üstünlüğünün önemsendiği, serbest marketin olduğu,rekabet yasalarının iyi işlediği, küçük bir elit kesimin zenginliği kendi elinde tekelleştirmediği kurumlarken, sömürücü ekonomik kurumlar bunun tersidir.
Dışlayıcı kurumlara ve ekonomiye sahip bir ülke büyüse bile bu inovatif büyüme olmaz, kötü bir büyüme olur, böyle bir büyümede gelir adaletsizliği de kaçınılmaz olacaktır.
Asya kaplanı, geliştirici devlet modelleri, Sovyet,Rusya,Çin vb. modellerin olduğu ülkeler yazarların bu verdiği tezi yanlışlayan modellerdir.
NİTELİKLİ EĞLENCE
Türkçe Rap bugün Trap-Mumble rap çizgisinde yalnızca ticari kaygılarla yapılan ve maddi konulara değinen bir müzik türü olarak görülse de ortaya çıkışı çok farklı. Türkçe Rap Almanya’da doğdu. İslamic Force, Cartel vb. gruplar Almanya’ya çalışmaya giden Türklerin yaşadığı sıkıntıları dile getirmek için bu müziğin ortaya çıkmasını sağladı, ortaya çıkışı siyasi-protest çizgide. Sonrasında Yeraltı Operasyonu toplama albümü rape yeni bir soluk getirdi. Akabinde Fuat, Ceza-Dr.Fuchs(Nefret grubu),Sagopa Kajmer gibi isimlerin çabalarıyla bu müzik türü kendine özgü halini aldı. Ezhel’in Müptezhel albümüyle birlikte ne yazık ki Türkçe Rap’in çizgisi autotune denilen efektle daha teknik bir hale büründü. Ezhel’in albümü her ne kadar başarılı olsa da takip eden albümler hem müzikal açıdan hem de sözler açısından zayıf kaldı. Türkçe Rap’in derdi özetle meramını anlatmaktır. Kişisel bir şekilde en sevdiğim 10 albümü sıralama olmaksızın yazıyorum:
1.Sagopa Kajmer-Bir Pesimistin Gözyaşları(Kötü İnsanları Tanıma Senesi ve Romantizma da güzeldir)
2.Ceza-Yerli Plaka(Rapstar ve Medcezir de güzeldir)
3.Fuat Ergin-Omurga
4.Sansar Salvo-Seremoni Efendisi
5.Saian&Karaçalı-Battle Royal(Karaçalı-Şimdi Git Zombi de güzeldir)
6. Da Poet&Mirac&Raziel Nisroc-Sert Ünsüzler
7.Da Poet-Poetika
8.Farazi v Kayra-Hayalet Islığı
9.Defkhan-Besdokuz
10.Fuchs-Huzur N Darem(Nefret-Anahtar da iyidir)
11.Saian&K”st-Otonom Piyade
12.Allame-Av
13.Şanışer-Ludovico II
14. Geeflow-Rape Kayyum
15.Ezhel-Müptezhel
ALINTILAR
Mükemmel, iyinin düşmanıdır.
Voltaire