AKTÜEL
Kira uyuşmazlıkları son günlerde gündemde. Bu konudaki en büyük sıkıntı konutlardaki %25 kira artış sınırı şeklindeki yasal düzenleme. ÜFE/TÜFE oranları son 1 senede fazla yükselmişti, şu anda makul seviyelere tekrar dönmeye başladı. Yine bu sınır sözleşme serbesti ilkesine ve piyasa gerçekliğine de aykırı. Kafasına göre kira bedelini arttırmak isteyen ev sahipleri ile düzgün ev sahiplerinin dahi iyi niyetlerini suistimal eden kiracılar arasındaki kavgalar uzun bir süre daha sürecek gibi duruyor. Kira uyuşmazlıkları konusunda zorunlu arabuluculuk düzenlemesi gelmesini hatrı sayılır sayıda uyuşmazlık davaya dönüşmeden barışçıl şekilde çözülebileceği için olumlu buluyorum.
NE ÖĞRENDİM
Sevan Nişanyan seveni de sevmeyeni de bol olan nevi şahsına münhasır bir insan. Elifin öküzü ya da Sürprizler Kitabı isimli kitabı çok ilgi çekici. Kelimelerin etimolojik kökenleriyle ilgili bilgiler veren bu kitap okuması kolay, hoş bir kitap. Aynı zamanda Sevan Nişanyan Etimolojik Sözlük adı altında bir derleme yapmış ve bunu internet sitesi olarak da paylaşmış, linkini aşağıya bırakacağım. Kitabın ilk bölümü çok ilgi çekici. Fenike alfabesinde alef öküzü, bet ev, gimel deve, dalet kapıyı temsil ediyor. Bu harflerden alef alfa, bet beta, gimel gama, dalet deltaya dönüşerek Yunan alfabesinde kendilerine yer buluyor. Alfabe de alphabetten geliyor.(alpha+beta...) Yunanlılardaki alfa Araplarda kendine elif olarak yer buluyor. Yani Fenikelilerin öküzü Arapların elifine dönüşüyor. Kitap da ismini işte buradan alıyor.
https://www.nisanyansozluk.com/
NİTELİKLİ EĞLENCE
Amadeus 1984 yapımı bir film. Puşkin’in Mozart ve Salieri isimli tiyatro oyunundan esinlenen bu film sekiz dalda Oscar ödülü almış. Filmi seyretmenizi tavsiye etmekle birlikte bu güzel filmde hakkı verilmeyen bir tarihi şahsiyet var: Antonio Salieri. Filmde kötülüğün yeryüzüne inmiş hali gibi gösterilen Salieri; Mozart, Beethoven, Schubert, Liszt gibi pek çok önemli bestecinin hocası olan bir müzik dehası. Her ne kadar o dönem çıkan bir söylenti yüzünden Mozart’ı kıskandığı ve bu nedenle zehirlediği iddia edilse de Salieri gururlu ve onurlu bir bestekar. Filmden bağımsız, gerçek hayatta Mozart öldükten sonra Mozart’ın çocuğuna maddi ve manevi destekte bulunuyor. Salieri bu elim söylentiler çok yayılınca ve eşi ile çocuğunu birer sene arayla kaybedince, yaşlı olmasının verdiği acı da eklenince intihara kalkışıyor ama ölmüyor.
Salieri'nin öğrencisi Ignaz Moscheles, onun son sözlerini şu şekilde açıklamış:
“Onurlu bir adam olarak bu saçma raporda yer alan hiçbir şeyin gerçek olmadığını size temin ederim. Biliyorsun... Mozart, onu zehirlendiğim söyleniyor; Hayır asla, bu kötülük, saf kötülük... Sevgili Moscheles, lütfen, ölüm döşeğinde olan yaşlı Salieri'nin sana söylediklerini tüm dünyaya anlat...'
Kaynak:
https://www.youtube.com/watch?v=xprMxY43TkQ&feature=youtu.be
ALINTILAR
Kolay elde edilmiş bir saadet mi, yoksa insanı yücelten ıstırap mı daha iyidir?
Dostoyevski-Yeraltından Notlar
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.