101 yıl önce Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesinin zaferle taçlanmasında gönüllülerin kahramanlıkları ayrı bir destan olarak tarih sayfalarına kazındı.
Tarih sayfasına adını altın harflerle yazdıranlar arasında 47. Giresun Gönüllü Alayı ismi dikkat çekiyor. 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle Büyük Taarruz'un başladığı dönemde 47. Giresun Gönüllü Alayı, İscehisar'ın Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki Kapaçkıran ve Dedesivri mevkilerinde düşmanla çetin bir savaşa girmiş zaferi kazanmasına karşılık çok sayıda da şehit vermişti.
DÜŞMAN MEVZİLERİNE SIZMA ESNASINDA GİRESUNLU 14 GÖNÜLLÜ ŞEHİT OLDU
Savaş sırasında Yunanların bulundukları tepelerin yamaçlarına tel örgü çekerek savunma hattı oluşturup çıngıraklar takarak ses alam tekniğine rağmen 38 cesur Giresun uşağı, kendi imkanlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla bu engeli keserek bir gecede tel örgülerden geçmeye muvaffak olmuştu. Ancak Yunanların yaklaşan Türk askerini fark ederek mermi yağdırmasıyla 14 Giresun uşağı şehit düşmüştü.
ARKADAŞLARI İÇİN ŞEHADET NOKTASINI ŞEHİTLİĞE ÇEVİRDİ.
Savaşın yaşandığı dakikalarda arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görmüş ve onlar için şahadet notasını şehitliğe dönüştürdü. 36 saat süren bir taarruzdan sonra Giresun uşakları, düşmanı Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur. İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği üyesi Ahmet Halis Asal, hem savaştıkları alanları gezmek hem de arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yapmaya karar veren Ahmet Halis Asan;. 'Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin. Beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın' diye vasiyet etmiştir. Bu sözünden 13 yıl geçer ve 1977 yılında öldüğünde, Giresun'dan alınarak arkadaşlarının yanına, şehitliğe 15. kişi olarak defnedilir.
TARİHİN İZLERİ OLUŞTURULAN MÜZEDE SERGİLENİYOR
Giresun şehitliği geçen yıllar içerisinde yerel yöneticiler ile Giresun Belediyesi ve Giresunlular tarafından sahiplenilerek yapılan düzenlemelerle bugünkü görünümünü aldı. Şehitliğin bakım ve temizliğini yapan sabit görevlisi bulunurken aynı zamanda savaş yıllarına ait bir çok resim, savaşta kullanılan silah, mühimmat ve sancağın da içinde yer aldığı objeler inşa edilen Giresun Kültür Evi içerisinde oluşturulan müzede ziyaretçileri için sergileniyor.
>>ÖZEL HABER: Mustafa KILINÇ - Hilal PARLAK - Hüseyin ER
HİLAL PARLAK